Krompirjev golaž je jed, ki v osnovi izvira iz Madžarske in je različica tradicionalnega govejega golaža. Namesto govejega mesa je glavna sestavina jedi krompir.
Običajno dodamo še različno zelenjavo, kot je čebula, paradižnik in paprika. Krompirjevega golaža ne moremo pripraviti brez sladke paprike v prahu, saj je to ključna začimba madžarske kuhinje. Jed se običajno kuha v velikem loncu in se lahko postreže kot obilen in nasiten vegetarijanski obrok. Krompirjev golaž je okusna jed, ki jo najpogosteje postrežemo ob hladnih dneh.
1. Kako pripravimo krompirjev golaž?
Običajno se golaž pripravlja z mesom, a je lahko tudi krompir odlična izbira za pripravo golaža. Krompir je nasiten, hranljiv in absorbira okuse drugih sestavin. Dodana zelenjava, kot so čebula, paprika in paradižnik, jedi dodajo še globlji okus in teksturo.
Paprika je ključna začimba madžarske kuhinje, ki je med pripravo krompirjevega golaža ne smemo izpustiti. Jedi doda topel, sladek in rahlo dimljen okus.
Krompirjev golaž se običajno kuha v velikem loncu, kjer vse sestavine nekaj časa dušimo, da se vsi okusi povežejo med sabo. Krompirjev golaž postrežemo s kislo smetano in sesekljanim svežim peteršiljem, kar doda kremast in svež kontrast bogatim in slanim okusom jedi.
Če se nam zgodi, da je golaž bolj tekoč kot bi si želeli, ga lahko zgostimo in to popravimo. Nasveti čakajo tukaj.
Pravim ljubiteljem mesa pa lahko pripravimo lahko tudi: