Sestavine:
- 500 g svinjskega ali govejega mesa za golaž
- 1 veliko čebulo
- 500 g kislega zelja
- Sladka rdeča paprika v prahu
- Lovor
- Česen v prahu
- Žlico sušene jušne zelenjave ali žličko zelenjavne osnove
- Mleti poper
- Sol
- 1 žlico paradižnikovega koncentrata iz tube
- Po potrebi moko za gostitev
Navodila za uporabo:
1
Čebulo olupite, jo drobno sesekljajte in popražite na poljubnem olju.
2
Popraženi čebuli dodajte meso, posolite, dodajte sladko papriko v prahu, dobro premešajte in pokrito dušite toliko, da meso spusti tekočino in se ta tekočina ponovno pokuha.
3
Sedaj lahko mesu dodate še kislo zelje, od katerega ste odlili zeljno vodo.
4
Ne pozabite dodati tudi paradižnikovega koncentrata in preostalih začimb.
5
Dobro premešane sestavine v loncu zalijte s toplo vodo in kuhajte vsaj 90 minut oziroma toliko, da bo meso postalo mehko. Vode naj bo toliko, da bo zelje z mesom prekrito.
6
Pri nas segedin golaž kuhamo skoraj tako kot govejo juho - dolgo in na nizkem ognju.
7
Vmes ne pozabite občasno premešati po loncu, preveriti okus in po potrebi doliti toplo vodo.
8
Če se vam segedin golaž zdi preredek, naredite podmet iz moke in vode ter tako zgostite jed.
9
Segedin golaž postrezite s krompirjem v kosih, pire krompirjem, polento, kruhovim cmokom ali enostavno z rezino dobrega kruha.