Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kako zgostimo golaž?

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
kako zgostimo golaz

Golaž je enolončnica, ki izvira iz Madžarske, zdaj pa je priljubljena jed v številnih srednje in vzhodnoevropskih državah. Tradicionalna različica golaža je pripravljena iz govejega mesa, čebule, paprike in drugih začimb, običajno pa se postreže s kruhom sli kruhovimi cmoki.


Sestavine in priprava golaža se lahko razlikujejo glede na regijo in osebne želje in okuse. Nekatere različice lahko vključujejo zelenjavo, kot sta paprika ali korenje, v nekaterih receptih pa se lahko uporablja svinjina, govedina ali druge vrste mesa. Jed se lahko pripravi na štedilniku in postreže kot obilen obrok.


1. Kako pripravimo golaž? 


Začnemo s tem, da za pripravo uporabimo dobro meso. Za najboljši okus in mehkobo izberemo dobro marmoriran kos govedine kot je recimo bočnik in mu pred kuhanjem odstranimo vso odvečno maščobo. Meso narežemo na kocke, ki po velikosti spomninjajo na zrel oreh. Zelo pomemben korak je tudi ta, da meso prepražimo na močnem ognju, toliko da postane rjave barve in dobi skorjico, kar bo dalo golažu še poseben okus.

Takoj za dobrim kosom mesa je na vrsti čebula. Čebula je ključna sestavina golaža, ki jedi doda okus in teksturo. Poskrbimo, da jo narežemo na tanke kocke, da se bo enakomerno razkuhala in lepo raztopila v tekočini golaža. 

Ne varčujemo s papriko. Kvalitetna paprika bo dala golažu značilen okus in barvo. Pri pripravi golaža ne smemo hiteti in si moramo vzeti dovolj časa za njegovo pripravo. Meso dušimo vsaj eno uro ali dve in občasno premešamo, da se razvijejo okusi.

2. Kako zgostiti golaž?


Pri pripravi golaža se lahko hitro zgodi, da mu dodamo preveč tekočine. To lahko popravimo na par različnih načinov:

Golaž lahko zgostimo s pomočjo mešanice moke in masla. V posodi pri enaki temperaturi zmešamo enaka dela moke in masla in segrevamo toliko časa, da se zmes obarva zlato-rjavo. Zmes nato dodamo v golaž in ga tako zgostimo.

Za zgostitev lahko uporabimo tudi koruzni zdrob. Eno do dve žlici koruznega škroba zmešamo z enako količino vode ali goveje jušne osnove. Mešanico dodamo v golaž in zavremo. Segrevamo toliko časa, dokler se golaž ne zgosti.

Dodamo paradižnikovo pasto ali mezgo. V golaž lahko vmešamo eno ali dve žlici paradižnikove mezge, ki ga bo pomagala zgostiti in mu dala bogatejši okus. 

V golaž lahko dodamo tudi nekaj kock kruha, ki bodo vpile odvečno tekočino. Po tem, ko bo golaž dovolj gost, kocke kruha odstranimo in golaž postrežemo. Če za pripravo res uporabimo bočnik, bo le-ta pomagal pri zgostitvi, saj vsebuje veliko kolagenskih tkiv, ki se med segrevanjem raztopijo in pomagajo ustvariti značilno teksturo.

3. Kaj storiti, če golaž preveč solimo?


Sol je ena izmed najbolj univerzalnih začimb. Skoraj ni jedi, katere okusa ne obogatimo s soljo. Hitro pa se lahko zgodi tudi to, da je dodamo preveč. Spodaj smo zapisali nekaj trikov in nasvetov, s katerimi lahko to napako popravimo.

Eden izmed načinov je zagotovo ta, da v golaž dodamo dodatno tekočino. Pazimo le, da je tekočina vedno enake temperature kot golaž, saj se lahko zgodi, da zaradi dodajanja hladne tekočine zakrkne meso.


Preslano jed lahko rešimo tudi z dodajanjem kisa ali limoninega soka. Kislina uravnovesi slanost, a vedno začnemo z majhno količino. Najprej dodamo le žličko ali dve, nato pa z dodatno količino nadaljujemo dokler preslan okus jedi ne izgine.

Sladkor ubije slanost? Ja. Res je. V preslan golaž lahko dodamo ščep sladkorja ali medu, dodamo pa mu lahko tudi naribano korenje ali na kocke narezan na paradižnik. 

Dodamo krompir. Krompir odlično vpija odvečno sol. Lahko ga narežemo na majhne kocke ali pa kar oljupljenega in nenarezanega dodamo v golaž. Kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča.


Če vsi zgoraj omenjeni nasveti ne uspejo ali pa se jih ne želimo poslužiti, lahko preslan golaž rešimo tudi tako, da mu dodamo še dodatno količino mesa in tako pripravimo večjo količino golaža. S tem bomo razvodenili slanost in si hkrati privoščili dvojno količino golaža.


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-1,17 €
Skupaj:
10,53 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno