Sarme ali polnjeni zeljni zvitki so zagotovo jed, s katero je odraščal skoraj vsak izmed nas. Sarme so krepka, okusna jed, ki jo lahko postrežemo tako za kosilo kot za večerjo. Običajno je jed pripravljena iz zeljnih zvitkov poljnjenih z mešanico mletega mešanega mesa, riža in začimb. Za pripravo sarme potrebujemo le nekaj osnovnih sestavin: liste zelja, le-ti morajo biti močni in čvrsti, saj bodo tako sarme med peko in tudi po njej, obdržale svojo obliko.
Prav tako sta ključnega pomena tudi mleto meso in riž, saj tvorita osnovo nadeva, s katerim napolnimo zeljne liste. Nato pridejo na vrsto še začimbe kot sta čebula in česen, dodamo pa še paradižnikovo mezgo, sladko papriko v prahu, nekateri dodajo še worcestersko omako. Na koncu začinimo še s soljo in poprom in sarme so pripravljene na peko v pečici.
Kako sploh pripravimo sarme v pečici?
Začnemo tako, da si pripravimo liste zelja. Zavremo velik lonec vode in liste blanširamo toliko časa, da postanejo prožni. Tako jih bomo lažje zvijali. Ko so listi kuhani, je pomembno, da ne pozabimo odstraniti steblo na vsakem dnu lista.
Nato sledi priprava nadeva. V veliki skledi zmešamo meso, kuhan riž, paradižnikovo omako, čebulo, česen, omako, sol, poper... Vse skupaj zmešamo, da se sestavine medsabo dobro pomešajo.
Sarme sestavimo tako, da zeljne liste položimo na ravno površino, na sredino pa položimo nekaj mesnega nadeva. Stranice prepognemo čez nadev in ga tesno zvijemo, pri tem pa stranice zavihamo. Ponovimo z ostalimi listi, dokler jih ne zmanjka. Nato sarme prestavimo v pekač in spečemo v pečici.
Ljubitelje kislega zelja navdušimo tudi z: