Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Sarme iz pečice

  • (1)
  • Čas priprave: 1 ura
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 10
sarme iz pecice

Sarme ali polnjeni zeljni zvitki so zagotovo jed, s katero je odraščal skoraj vsak izmed nas. Sarme so krepka, okusna jed, ki jo lahko postrežemo tako za kosilo kot za večerjo. Običajno je jed pripravljena iz zeljnih zvitkov poljnjenih z mešanico mletega mešanega mesa, riža in začimb. Za pripravo sarme potrebujemo le nekaj osnovnih sestavin: liste zelja, le-ti morajo biti močni in čvrsti, saj bodo tako sarme med peko in tudi po njej, obdržale svojo obliko. 

Prav tako sta ključnega pomena tudi mleto meso in riž, saj tvorita osnovo nadeva, s katerim napolnimo zeljne liste. Nato pridejo na vrsto še začimbe kot sta čebula in česen, dodamo pa še paradižnikovo mezgo, sladko papriko v prahu, nekateri dodajo še worcestersko omako. Na koncu začinimo še s soljo in poprom in sarme so pripravljene na peko v pečici.

Kako sploh pripravimo sarme v pečici?

Začnemo tako, da si pripravimo liste zelja. Zavremo velik lonec vode in liste blanširamo toliko časa, da postanejo prožni. Tako jih bomo lažje zvijali. Ko so listi kuhani, je pomembno, da ne pozabimo odstraniti steblo na vsakem dnu lista.

Nato sledi priprava nadeva. V veliki skledi zmešamo meso, kuhan riž, paradižnikovo omako, čebulo, česen, omako, sol, poper... Vse skupaj zmešamo, da se sestavine medsabo dobro pomešajo.

Sarme sestavimo tako, da zeljne liste položimo na ravno površino, na sredino pa položimo nekaj mesnega nadeva. Stranice prepognemo čez nadev in ga tesno zvijemo, pri tem pa stranice zavihamo. Ponovimo z ostalimi listi, dokler jih ne zmanjka. Nato sarme prestavimo v pekač in spečemo v pečici.

Ljubitelje kislega zelja navdušimo tudi z: 

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Sarme iz pečice

  • Čas priprave: 1 ura
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 10

Sestavine:

Navodila za uporabo:

1. Korak

Pečico segrejemo na 180°C. Zavremo velik lonec z vodo. Ko voda zavre, z glave zelja odstranimo poškodovane ali uvele zunanje liste, nato previdno odstranimo preostale liste in jih za med 2 do 3 minute položimo v vrelo vodo, da se zmehčajo. Liste nato odstranimo iz vode in jih dajte v cedilo, da se ohladijo in odcedijo. V veliki skledi zmešamo mleto govedino, kuhan riž, 1/2 pločevinke paradižnikove mezge, čebulo, česen, worcestersko omako, papriko, sol in poper. Vse skupaj dobro premešamo, da se dobro poveže.

2. Korak

Vzememo list zelja in ga položimo na rezalno desko ali delovno površino. Z ostrim nožem odstranimo trdo steblo na dnu lista. Na sredino lista dodamo med 2 do 3 žlice mešanice mletega mesa in riža. Stranice lista prepognemo čez nadev in ga tesno zvijemo, pri čemer stranice zavihamo. Zeljni zvitek položimo v namaščen pekač s šivom navzdol. Ponovimo s preostalimi listi in nadevom, dokler ne porabimo vseh sestavin. Preostalo paradižnikovo omako prelijemo po vrhu zeljnih zvitkov in v posodo dodamo še vodo.

3. Korak

Posodo pokrijemo s folijo in jo v ogreti pečici pečemo eno uro ali dokler se zelje ne zmehča, nadev pa skuha. Odstranimo folijo in nadaljujemo s peko še med 15 do 20 minut ali dokler se vrhovi zelnih zvitkov rahlo ne zapečejo. Posodo vzememo iz pečice in jo pred serviranjem pustimo še nekaj minut, da se ohladi.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,78 €
Skupaj:
7,02 €
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno