Por je po vsebnosti sestavin podoben čebuli, česnu, čemažu in drobnjaku. Ima podobno ostrino in vonj. Je zelo zdravo živilo. Vsebuje beljakovine, nekatere vitamine, železo, mangan in folno kislino. Deluje kot naravni antibiotik, znižuje holesterol in krvni tlak, ureja prebavo in krepi imunski sistem.
Porovo juho lahko naredimo na več načinov. Večinoma se pripravlja kremna porova juha s krompirjem. Kdor krompirja ne želi dodajati juhi, za nadomestek gostila izbere riž, pšenični zdrob, včasih tudi ajdovo kašo.
Če ne želimo kremne juhe, sestavin v juhi ne zmiksamo, da ohranijo strukturo za bolj čvrst ugriz.
Ko ne delamo kremne strukture lahko juho obogatimo s koščki piščanca ali popražene slanine.
Preko kremne juhe je najbolje potresti popečene kruhove kocke ali zlate kroglice.
Izvrsten okus pa juhi pričara tudi dodatek mehkega sira, močnejšega okusa. Brie je prava izbira, lahko tudi uporabite topljeni sirček ali pa preprosto nariban parmezan. Sir dodamo ob praženju/ dušenju pora ali pa kasneje v juho, da se lepo raztopi.
Osnovne sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo juhe so:
- Por
- Krompir
- Čebula
- Maslo/ olivno olje
- Voda/ jušna osnova
- Sladka/ kisla smetana in
- Sol
Sestavine, katerih dodajanje pa pogojuje predvsem vaš okus, pa so sledeče:
- Mleti poper, pri katerem lahko izbiramo med več barvami, ki pogojujejo stopnjo ostrine.
- Namesto jušne osnove, kamor sodijo bistra zelenjavna, piščančja ali goveja juha, lahko v vodo zamešamo žlico sušene, mlete jušne zelenjave (zelenjavno osnovo) in dosežemo skoraj enak, obogaten okus.
- Strok ali dva česna.
- Žlica limoninega soka ali jabolčnega kisa, ki jo dodamo ob koncu kuhanja.
- Nasekljan drobnjak ali peteršilj potresemo po juhi, ko je ta že na krožniku.
- Tudi sveže nariban muškatni orešček, marsikomu privabi sline v usta.
- Bazilika, majaron, šetraj, origano, timijan, zelena, lovor, vse te začimbe gredo dobro skupaj s porom.
Nasvet
- Pri pranju pora ne bodite površni, če ne želite peska med zobmi.
- Pazite, da por ob praženju / dušenju ne postane rjav. Okus juhe bo veliko boljši.
- Za pripravo juhe uporabite zeleni in beli del pora.
- Če želite ohraniti lepo zeleno barvo pora, juho kuhajte v odkriti posodi.
- Ko kuhate porovo juho, poskusite ohraniti okus pora kot glavni okus juhe.
- Čeprav je por dokaj specifičnega okusa, se kaj hitro lahko zgodi, da se skrije v poplavi drugih dodanih začimb.
Prispevek je poslala Monika.
Pa dober tek! :)