Začimbe za porovo juho
-
Čas priprave: 30 min
-
Težavnost:
-
Št. sestavin: 13
Por je po vsebnosti sestavin podoben čebuli, česnu, čemažu in drobnjaku. Ima podobno ostrino in vonj. Je zelo zdravo živilo. Vsebuje beljakovine, nekatere vitamine, železo, mangan in folno kislino. Deluje kot naravni antibiotik, znižuje holesterol in krvni tlak, ureja prebavo in krepi imunski sistem.
Porovo juho lahko naredimo na več načinov. Večinoma se pripravlja kremna porova juha s krompirjem. Kdor krompirja ne želi dodajati juhi, za nadomestek gostila izbere riž, pšenični zdrob, včasih tudi ajdovo kašo.
Če ne želimo kremne juhe, sestavin v juhi ne zmiksamo, da ohranijo strukturo za bolj čvrst ugriz.
Ko ne delamo kremne strukture lahko juho obogatimo s koščki piščanca ali popražene slanine.
Preko kremne juhe je najbolje potresti popečene kruhove kocke ali zlate kroglice. Izvrsten okus pa juhi pričara tudi dodatek mehkega sira, močnejšega okusa. Brie je prava izbira, lahko tudi uporabite topljeni sirček ali pa preprosto nariban parmezan. Sir dodamo ob praženju/ dušenju pora ali pa kasneje v juho, da se lepo raztopi.
Osnovne sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo juhe so:
Sestavine, katerih dodajanje pa pogojuje predvsem vaš okus, pa so sledeče:
Nasvet