» » Timijan – mleti

Timijan – mleti

(1 ocena stranke)

Že od: 3,60 

Timijan ali po domače materina dušica je začimba, katere prvotna domovina so sredozemske dežele. Je zelo cenjena rastlina v skoraj vseh zahodnjaških deželah, poznajo in uporabljajo pa jo tudi na Bližnjem vzhodu. Timijan ima svoj značilni sveži vonj in okus, ki ima rahel priokus po meti in klinčkih. Dodajamo ga zelenjavnim juham, marinadam za svinjino in divjačino, nadevom, perutnini in zelenjavi, ki jo pripravimo na različne načine. Okus se dobro dopolnjuje z baziliko, česnom, čiliji, lovorjem, klinčki, majaronom, muškatnim oreščkom, origanom, paprikami, peteršiljem, pimentom rožmarinom in šetrajem.

Opis

Timijan je majhen grmiček, ki ima majhne in dišeče liste. Rastlina izvira sredozemskih dežel, kjer so jo uporabljali že stari Grki. Nedvomno je ena izmed najpomembnejših začimb Evropske kuhinje, uporabljajo pa jo tudi na Bližnjem vzhodu. Vonj timijana je svež, prav tak pa je tudi njegov okus, ki ima rahel priokus po meti in klinčkih. Uporabljamo ga lahko pri pripravi skoraj vseh jedi, saj večini izboljša okus. Dodajamo ga jedem, ki se dolgo kuhajo, saj kljub dolgotrajnemu kuhanju ohrani svoj vonj in okus. Z njim začinjamo omake, marinade za divjačino in svinjino, nadeve. Dobro se ujema tudi z zelenjavo (paradižnik, por, stročnice, mlada koruza …) in različnimi vrstami mesa. Pri mesu je priljubljen zato, ker pomaga prebavljati maščobe. Če ga dodamo ravno prav, v jedeh njegov okus ne bo prevladal, temveč bo okrepil tudi okuse drugih zelišč. Izvrstno se ujema z baziliko, česnom, čiliji, lovorjem, klinčki, majaronom, muškatnim oreščkom, origanom, paprikami, peteršiljem, pimentom, rožmarinom in šetrajem. Je pomembna sestavina večine zeliščnih šopkov, sploh dobro znan je bouquet garni.

Timijan je primeren za: omake, marinade za divjačino / svinjino, nadeve, zelenjavo (paradižnik, por, stročnice, mlada koruza, …), meso

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Timijan poreklo: Maroko

Dodatne informacije

Pakiranje

Doza – 40g, Refil – 200g

1 mnenje za Timijan – mleti

  1. andrejpodlogar1 (preverjena stranka)

    Tale drobljen je aromatičen ko tajfel. Res ga je treba le zelo malo dodat, ampak aroma….super.

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja