» » Lovor – listi
Brezplačna poštnina za vsa naročila katerih vrednost presega 40,00 €. Več o dostavi.

Lovor – listi

2,50 

Lovor je manjše drevo, ki izvira iz vzhodnega sredozemlja. Liste lahko uporabljamo takoj, ko jih utrgamo z drevesa, lahko pa jih posušimo in tako zmanjšamo grenkobo. Lovor ima sladko aromo in trpek okus. Je nepogrešljiva začimba pri pripravi naše ozimnice (vložene kumarice, rdeča pesa, gobice v kisu …) in pri kuhanju raznovrstnih enolončnic in omak.

Naročila oddana do 13:45 (še 1 ura 44 minut) odpošljemo še isti dan.
*ne velja za plačilo po predračunu ter ob vikendih in praznikih.

Opis

Lovor je že od nekdaj pomembna začimba. Včasih so iz njega spletali vence, s katerimi so potem počastili športnike in vojščake. Še danes je dobro znan in vsestransko uporaben. Svoj okus in vonj sprošča počasi, zato je primerna začimba za jedi, ki potrebujejo daljši čas priprave. S sladkobno aromo in pridihom muškatnega oreščka je lovor postal pomembna sestavina v enolončnicah, kot so golaž, pasulj, krompirjeva juha, jota, kislo zelje ter v raznih ”mineštrah” s stročnicami. Uporablja se tudi pri pripravi ozimnice na primer pri vlaganju kislih kumaric, rdeče pese, paprike in gobic v kisu, saj naj bi deloval kot naravni konzervans. Lovor se prilega tudi jagnjetini, divjačini, fižolu v zrnju, piščančjemu mesu in paradižniku. Celi listi sprostijo več vonja in okusa kot narezani ali sesekljani, zato pogosto dodajamo cele liste, katere pred serviranjem odstranimo. Z začimbami, sploh z brinom, česnom, majaronom,  pimentom, timijanom, origanom in peteršiljem, se dobro ujema. Ima številne blagodejne lastnosti. Poznan je tudi po tem, da naj bi pomagal pri prebavljanju jedi.

Lovor je primeren za: enolončnice (golaž, pasulj, krompirjeva juha, jota …), ozimnice (kisle kumarice, rdeča pesa, paprika, gobe), jagnjetina, divjačina, piščančje meso, fižol, paradižnikove omake …

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Lovor poreklo: Turčija

 

Dodatne informacije

Pakiranje

Vrečka – 15g

Ocene

Zaenkrat še ni ocen.

Bodi prvi ocenjevalec “Lovor – listi”