Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Rižota s piščancem

  • (1)
  • Čas priprave: 1 ura
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 9
rizota s piscancem

Rižota je klasična jed, ki jo je zagotovo vsaj enkrat pripravil že vsak izmed nas. Klasična italijanska jed ki ne zahteva posebnih kulinaričnih spretnosti niti posebnih sestavin. Gre za jed, ki jo pripravimo iz riža Arborio, ki se počasi kuha v jušni osnovi. Kuhamo jo toliko časa, da postane kremna in mehka. Dodamo ji lahko več različnih sestavin, med drugim tudi piščanca. Tokrat je pred vami recept za rižoto s piščancem.

1. Kaj je rižota in zakaj ravno uporaba vrste riža Arborio?


Rižota je klasična italijanska jed. Pripravimo jo tako, da riževa zrna raztopimo v vodi, še bolje pa je, če jih raztopimo v jušni osnovi, saj tak način kuhanja še dodatno obogati okus. Priporočamo, da za pripravo uporabimo vrsto Arborio riža. Zakaj točno tega? Ker ima ta vrsta riža visoko vsebnost škroba. Ko to vrsto riža kuhamo, se škrob sproti in vpije tekočino, kar ustvari kremno in žametno strukturo, ki je značilna za rižoto. Za samo pripravo lahko uporabimo tudi kakšno drugo vrsto riža, a pri tem moramo upoštevati, da tekstura riža ne bo tako kremna in ne bo imela tradicionalne strukture.

2. Kako pa pripravimo rižoto s piščancem?

 

Pripravo rižote običajno začnemo tako, da riž najprej prepražimo na maslu ali oljčnem olju skupaj s sesekljano čebulo ali šalotko, vse skupaj pa nato prelijemo še z belim vinom. Ko vino izhlapi, rižu med pogostim mešanjem v majhnih količinah dodajamo še vroča jušno osnovo, dokler riž ne vpije tekočine in postane mehak. Okus lahko nadgradimo še z dodajanjem parmezana, gob, špargljev, morskih sadežev ali piščanca.

Rižoto običajno postrežemo kot glavno jed, pogosto pa jo spremlja zelena solata ali zelenjavna priloga.

Rižoto lahko pripravimo tudi z drugimi okusi. Pripravili smo nekaj primerov: 


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Rižota s piščancem

  • Čas priprave: 1 ura
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 9

Sestavine:

Navodila za uporabo:

1. Korak

V srednje veliki posodi pripravimo jušno osnovo in jo ohranimo toplo. V velikem loncu pri srednji temperaturi stopimo maslo. Dodamo narezano čebulo in česen ter ju dušimo, dokler se ne zmehčata in postaneta prosojna, približno 5 minut.

2. Korak

V lonec dodajmo Arborio riž in ga premešamo tako, da se prekrije z maslom in čebulo. Dušimo med 1 do 2 minuti. Prilijemo belo vino in mešamo, dokler riž ne vpije dodane tekočine.

3. Korak

V lonec začnemo dodajati vročo jušno osnovo. Dodajamo jo postopoma, po eno zajemalko naenkrat. Pri tem nenehno mešamo in počakamo, da se tekočina vpije v riž, preden jo ponovno dodamo. Nadaljujemo z dodajanjem jušne osnove in mešamo, dokler riž ne postane mehak in kremast, vendar še vedno rahlo "al dente", približno 20-25 minut.

4. Korak

Ko je riž kuhan, lonec odstavimo z ognja in vmešamo še nariban parmezan. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Pred serviranjem pustimo rižoto še nekaj minut počivati. Po želji jo okrasimo s svežimi zelišči in postrežemo še vročo.

Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno