Rižota je klasična jed, ki jo je zagotovo vsaj enkrat pripravil že vsak izmed nas. Klasična italijanska jed ki ne zahteva posebnih kulinaričnih spretnosti niti posebnih sestavin. Gre za jed, ki jo pripravimo iz riža Arborio, ki se počasi kuha v jušni osnovi. Kuhamo jo toliko časa, da postane kremna in mehka. Dodamo ji lahko več različnih sestavin, med drugim tudi piščanca. Tokrat je pred vami recept za rižoto s piščancem.
1. Kaj je rižota in zakaj ravno uporaba vrste riža Arborio?
Rižota je klasična italijanska jed. Pripravimo jo tako, da riževa zrna raztopimo v vodi, še bolje pa je, če jih raztopimo v jušni osnovi, saj tak način kuhanja še dodatno obogati okus. Priporočamo, da za pripravo uporabimo vrsto Arborio riža. Zakaj točno tega? Ker ima ta vrsta riža visoko vsebnost škroba. Ko to vrsto riža kuhamo, se škrob sproti in vpije tekočino, kar ustvari kremno in žametno strukturo, ki je značilna za rižoto. Za samo pripravo lahko uporabimo tudi kakšno drugo vrsto riža, a pri tem moramo upoštevati, da tekstura riža ne bo tako kremna in ne bo imela tradicionalne strukture.
2. Kako pa pripravimo rižoto s piščancem?
Pripravo rižote običajno začnemo tako, da riž najprej prepražimo na maslu ali oljčnem olju skupaj s sesekljano čebulo ali šalotko, vse skupaj pa nato prelijemo še z belim vinom. Ko vino izhlapi, rižu med pogostim mešanjem v majhnih količinah dodajamo še vroča jušno osnovo, dokler riž ne vpije tekočine in postane mehak. Okus lahko nadgradimo še z dodajanjem parmezana, gob, špargljev, morskih sadežev ali piščanca.
Rižoto običajno postrežemo kot glavno jed, pogosto pa jo spremlja zelena solata ali zelenjavna priloga.
Rižoto lahko pripravimo tudi z drugimi okusi. Pripravili smo nekaj primerov: