Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Rižota z jurčki

  • Čas priprave: 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 18
rizota z jurcki

Ljubitelji gob se vsako leto znova razveselimo sezone gob. In ena od nadvse okusnih jedi, ki se zagotovo znajde na našem jedilniku in jo pripravimo s svežimi gobami – v tem primeru jurčki – je rižota z jurčki. Sama priprava ni zahtevna, sploh pa za rižote velja, da ko znamo enkrat pripraviti eno, znamo pripraviti vse. Variirajo samo še sestavine, ki jih vanjo dodajamo. Tudi čas priprave ni dolg.

*za 4 osebe



Pa dober tek!



BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Rižota z jurčki

  • Čas priprave: 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 18

Sestavine:

  • 350 g riža za rižote (Arborio, Carnaroli …)
  • 4 večji jurčki. Po želji lahko tudi kakšen več.
  • 1 čebula (drobno nasekljana)
  • maslo/olivno olje
  • 2 stroka česna (drobno nasekljana)
  • peteršilj (svež/zamrznjen ali sušen)
  • mleti črni poper
  • sol
  • šetraj
  • jušna osnova (mešanica: zelenjavna osnova)
  • belo vino
  • smetana za kuhanje
  • parmezan (po želji)

Navodila za uporabo:

1. Korak

Jurčke očistimo in narežemo na lističe. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo.

2. Korak

Pripravimo jušno osnovo. Uporabimo lahko pravo jušno osnovo, če pa smo v naglici, jo lahko pripravimo z mešanico Zelenjavna osnova tako, da v vročo vodo stresemo jedilno žlico mešanice, pomešamo in zavremo.

3. Korak

V večji ponvi stopimo nekaj masla ali pa segrejemo olivno olje. Dodamo drobno nasekljano čebulo in pražimo, dokler ne porumeni. Nato zraven dodamo še česen in narezane jurčke. Mešamo minuto ali dve. Zraven dodamo še riž in ga pražimo, dokler ne postekleni. Nato dodamo še malo soli in nasekljanega peteršilja. K gobam se lepo poda tudi šetraj, če pa imamo radi kumino, lahko zraven vmešamo še noževo konico le-te ali pa mešanico Magic mushroom.

4. Korak Nato v ponev vlijemo nekaj belega vina (približno deciliter) ter pomešamo. Pokuhamo, da vino izpari. Če nismo ljubitelji vina, ga lahko izpustimo in uporabimo samo jušno osnovo. Ko vino izpari, v ponev vlijemo zajemalko vroče jušne osnove, pomešamo. Ko tekočina izpari, znova zalijemo ter pomešamo. Ta korak ponavljamo dokler riž ni kuhan. Nato rižoti dodamo še smetano za kuhanje – približno 5 jedilnih žlic. Dodamo še mleti črni poper, pomešamo ter odstavimo iz vira toplote. Pustimo počivati 5 minut.
5. Korak Pripravljeno in “spočito” jurčkovo rižoto serviramo na segrete krožnike. Po vrhu narbamo malo parmezana in potresemo s sveže nasekljanim peteršiljem.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno