1
Jurčke očistimo in narežemo na lističe. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo.
2
Pripravimo jušno osnovo. Uporabimo lahko pravo jušno osnovo, če pa smo v naglici, jo lahko pripravimo z mešanico Zelenjavna osnova tako, da v vročo vodo stresemo jedilno žlico mešanice, pomešamo in zavremo.
3
V večji ponvi stopimo nekaj masla ali pa segrejemo olivno olje. Dodamo drobno nasekljano čebulo in pražimo, dokler ne porumeni. Nato zraven dodamo še česen in narezane jurčke. Mešamo minuto ali dve. Zraven dodamo še riž in ga pražimo, dokler ne postekleni. Nato dodamo še malo soli in nasekljanega peteršilja. K gobam se lepo poda tudi šetraj, če pa imamo radi kumino, lahko zraven vmešamo še noževo konico le-te ali pa mešanico Magic mushroom.
4
Nato v ponev vlijemo nekaj belega vina (približno deciliter) ter pomešamo. Pokuhamo, da vino izpari. Če nismo ljubitelji vina, ga lahko izpustimo in uporabimo samo jušno osnovo. Ko vino izpari, v ponev vlijemo zajemalko vroče jušne osnove, pomešamo. Ko tekočina izpari, znova zalijemo ter pomešamo. Ta korak ponavljamo dokler riž ni kuhan. Nato rižoti dodamo še smetano za kuhanje – približno 5 jedilnih žlic. Dodamo še mleti črni poper, pomešamo ter odstavimo iz vira toplote. Pustimo počivati 5 minut.
5
Pripravljeno in “spočito” jurčkovo rižoto serviramo na segrete krožnike. Po vrhu narbamo malo parmezana in potresemo s sveže nasekljanim peteršiljem.