Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Losos v smetanovi omaki

  • (1)
  • Čas priprave: 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 11
losos v smetanovi omaki

Losos v smetanovi omaki je klasična francoska jed, ki slovi po svoji eleganci in enostavni pripravi. Če se odločimo za pripravo lososa v smetanovi omaki, bo potrebno uporabiti sočne lososove fileje, ki jih pred tem popečemo v ponvi, postregli pa ga bomo v bogati masleni smetanovi omaki. Ta recept bo odlična izbira za posebno priložnost ali romantično večerjo v dvoje.

Ključ do odlične smetanove omake je v "podmetu", ki ga pripravimo z mešanico masla in moke in bo služil kot sredstvo za zgoščevanje. Čeprav bo pripravljen iz masla in moke, bomo pustili, da se nekaj časa kuha in tako odstranili okus po surovi moki. Nato bomo dodali še belo vino, ki bo poskrbelo za globok okus. Nato dodamo mleko ali smetano za kuhanje, da dobimo to kremasto omako. Omaki dodamo šalotko in česen, da dobi lep vonj in okus, na koncu pa dodamo še limonin sok in peteršilj in tako omaki dodamo kislino in svežino. Po okusu dodamo tudi začimbe, kot so sol, poper in zelišča.

Lososove fileje začinimo s soljo in poprom, nato pa jih na vroči ponvi pečemo, dokler ne dobijo lepe zapečene skorje. Fileje je treba na vsaki strani peči približno 2-3 minute, odvisno od debeline. Ko so lososovi fileji pečeni, jih položimo na krožnik in prelijemo s smetanovo omako. Jed je najbolje postreči s testeninami ali rižoto oziroma kakšno drugo prilogo, ki bo vpila omako.

Losos je odličen vir maščobnih kislin omega-3, ki so nujno potrebne za zdravje srca. Je tudi dober vir beljakovin in ima malo kalorij, zato je odlična izbira za zdravo prehrano. Najboljši je divje ujeti losos, saj je ulovljen v naravi in ni gojen na farmah.

Losos v smetanovi omaki je odlična jed za posebno priložnost ali romantično večerjo v dvoje. Jed je bogata in dekadentna, njena priprava pa ni pretirano težka. Ta jed je odlična izbira tudi za tiste, ki se želijo preizkusiti v francoski kuhinji. Francoska kuhinja je znana po bogatih maslenih omakah in elegantni predstavitvi, zato ta jed pa ni nobena izjema. Ta jed bo zagotovo navdušila s kremasto omako na osnovi belega vina in odlično pripravljenim lososom. Poleg tega lahko jed kombinirate z belim vinom, ki še poudari okuse. Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio ali Vermentino so odlične možnosti za kombiniranje s to jedjo. Z bogato, masleno smetanovo omako in odlično pripravljenim lososom bo ta jed zagotovo navdušila.

Če niste ljubitelji smetanove omake pa lahko lososa pripravimo tudi na druge načine. Pripravili smo par primerov:


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Losos v smetanovi omaki

  • Čas priprave: 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 11

Sestavine:

  • 4 fileti lososa
  • sol in poper po okusu
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici moke
  • 120 ml belega vina
  • 240 ml mleka ali smetane
  • 2 stroka česna ali BAM česen v prahu
  • 2 zmleti šalotki
  • 2 žlici svežega peteršilja, sesekljanega
  • 1 žlica limoninega soka
  • dodatne začimbe (na primer timijan, rožmarin ali pehtran) po okusu

Navodila za uporabo:

1. Korak

Fileje lososa na obeh straneh začinimo s soljo in poprom. V veliki ponvi na srednji temperaturi stopimo maslo. Ko se maslo stopi, dodamo moko in neprestano mešamo (približno 2 minuti), dokler zmes ne postane podobna pasti.

2. Korak

V ponev dodamo belo vino in nenehno mešamo ter postrgamo vse morebitne koščke, ki so se prijeli na dno ponve. Kuhamo 2 do 3 minute ali dokler se tekočina tekočine ne zmanjša za polovico. Postopoma dodamo mleko ali smetano in nenehno mešamo, da med njimi ne nastanejo grudice. Mešanico zavremo in kuhamo med 5 do 7 minut oziroma dokler se omaka ne zgosti.

3. Korak

Dodamo sesekljan česen oziroma česen v prahu in šalotko ter kuhamo še 2 do 3 minute oziroma dokler šalotka ne postane prosojna. Vmešamo sesekljan peteršilj in limonin sok ter dodamo še dodatne začimbe po okusu.

4. Korak

Na srednje visoki temperaturi segrejemo ločeno ponev. Ko je ponev vroča, vanjo dodamo fileje lososa in jih na vsaki strani pečemo med 2 do 3 minute oziroma dokler losos ne bo povsem pečen. Lososove fileje postrežemo na posteljici iz testenin ali rižote in jih prelijemo s smetanovo omako. Po želji okrasimo z dodatnim peteršiljem.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,39 €
Skupaj:
3,51 €
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno