1. Korak
Sveže gobe z nožem očistite umazanije, listja in drugih dokazov o njihovem gozdnem izvoru. Če želite, jih sperite (ali obrišite z mokro krpo), vendar jih nato tudi temeljito posušite. Gobe narežite navpično, večje kose pa najprej razpolovite ali razrežite. Na majhne kocke narežite korenje in olupljen krompir.
2. Korak
V segreti ponvi raztopite maslo in dodajte čebulo v prahu, posolite in potresite s kumino. Narezane gobe dajte v ponev, pokrijte in dušite ter občasno premešajte. Ko se gobe zmehčajo, dodajte kocke korenja in krompirja in jih prelijte z litrom vode. Dodajte še česen v prahu. Zavrite in kuhajte, dokler se kocke krompirja in korenja ne zmehčajo.
3. Korak
Preden gobovo juho odstavite, primešajte še začimbe: majaron, timijan in peteršilj ter pustite vreti na zmernem ognju še 10 minut, da se okusi razpustijo.
4. Korak
Gobovo juho odstavite z ognja in med nenehnim mešanjem previdno vlijte smetano sobne temperature. Ne kuhajte več. Po okusu dodajte še sol in poper.
5. Korak
Gobovo juho nalijte v globoke krožnike in za okras posujte s peteršiljem ter dekorirajte z žličko kisle smetane. Postrezite še toplo.
BAM NASVET: Če nimate svežih ali zamrznjenih gob, lahko uporabite tudi posušene gobe (približno 150 g). Najprej jih kuhajte četrt ure, nato jih še 15 minut pustite stati v vreli vodi, nato jih odcedite in temeljito ožemite. Vodo, kjer so se gobe kuhale, lahko prihranite in jo uporabite v juhi, ki bo imela tako še bolj izrazit okus po gobah.