Falafel je priljubljena bližnjevzhodna jed iz mlete čičerike, zelišč in začimb. Pripravljena mešanica se oblikuje v majhne kroglice ali polpete, ki se nato ocvrejo, dokler ne dobimo hrustljavih kroglic s puhasto notranjostjo.
Falafel se običajno postreže skupaj z zelenjavo, solato, paradižnikom in kumarami. Za obogatitev okusa običajno dodamo še različne omake kot so tahinijeva omaka, humus ali tzatziki. Zaradi visoke vsebnosti beljakov, je falafel jed, ki nasiti, zaradi priprave pa je primerna za umestitev na veganske oziroma vegeterijanske jedilnike. Jed uživajo po vsem svetu in se pripravlja na različne načine in v različnih kombinacijah. Tokrat smo pripravili recept za falafel z zelenjavno prilogo.
1. Kaj je falafel in kakšno zelenjavo izbrati?
Falafel z zelenjavno prilogo je zdrav in hranljiv obrok, ki je kot nalašč za vegetarijance in vegane ter za vse, ki iščejo okusen in nasiten obrok. Čičerika v falaflu poskrbi za odličen vir rastlinskih beljakovin, vlaknin in drugih pomembnih hranil. Falafli so jed bogata z vitamini in minerali, kot so železo, magnezij in cink.
Sveža zelenjava, ki jo običajno postrežemo ob falafelu, zagotavlja dodatno hranilno vrednost in okus. Solata, paradižnik in kumare so odlični viri vitaminov in mineralov ter vlaknin. Čebula in druga zelenjava, kot so redkvice ali kisle kumarice, dodajo hrustljavost in pikanten okus, ki odlično dopolnjuje bogat in slan falafel.
2. Kako pa pripravimo falafel?
Falafel lahko pripravimo tudi v domači kuhinji, priprava ne zahteva posebnih kulinaričnih spretnosti, zahteva le nekaj osnovnih sestavin. Začeli bomo s čičeriko, nato pa dodali sveža zelišča kot sta peteršilj in koriander in dodamo še začimbe kot sta kumina in česen. Sestavine dobro pretlačimo v kuhinjskem robotu ali mešalniku in mešamo toliko časa, da nastane gladka zmes. Zmes oblikujemo v majhne kroglice in jih ocvremo.
Ko se kroglice spremenijo v hrustljav falafel, ga lahko skupaj s svežo zelenjavo postrežemo kot samostojno jed ali pa ga položimo na kos kruha ali z njim pripravimo "wrap". Dodamo lahko še druge okuse, nekaj idej čaka spodaj: