Ajdova kaša z zelenjavo je jed iz kuhane ajdove kaše (oluščenih semen rastline ajde), zmešane z različno zelenjavo, kot so čebula, korenje, zelena, gobe ali paprika. Zelenjavo običajno podušimo v ponvi z nekaj olja ali masla in jo dušimo toliko časa, da se ne zmehča. K zmehčani zelenjavi dodamo kuhano ajdo skupaj z nekaterimi začimbami, kot so zelišča ali dišavnice in tako ustvarimo okusen in hranljiv obrok. Ajdova kaša z zelenjavo se pogosto postreže kot zdrav zajtrk ali krepka priloga, lahko pa jo prilagodimo posameznim okusom in prehranskim preferencam.
1. Kako pripravimo ajdovo kašo z zelenjavo?
Ajda je zelo hranljivo žito, ki ne vsebuje glutena. Ajda je žito, ki je bogato z vlakninami, beljakovinami ter minerali, kot sta magnezij in mangan. Ima rahlo oreškast okus in teksturo, ki je lahko kremasta ali rahlo hrustljava, odvisno od načina kuhanja. Če želimo pripraviti ajdovo kašo z zelenjavo, moramo najprej skuhati ajdovo kašo. Ajdovo kašo moramo v vreli vodi ali jušni osnovi kuhati približno med 10 do 15 minut ali dokler ne postane popolnoma mehka, a vseeno mora biti še vedno rahlo čvrsta. Ko je ajdova kaša kuhana pripravimo še zelenjavo.
Zelenjavno mešanico pripravimo tako, da izbrano zelenjavo sesekljamo na majhne koščke in jo v ponvi na olju ali maslu dušimo toliko časa, dokler se ne zmehča in rahlo karamelizira. Dodamo lahko česen, ingver ali druge začimbe, da z njimi izboljšamo okus jedi.
Dušeno in karamelizirano zelenjavo dodamo h kuhani ajdovi kaši in ustvarimo odlično samostojno jed ali prilogo.
Ljubitelje ajdove kaše lahko navdušimo še z: