Sestavine:
- 6 piščančjih beder
- 2 žlici olja
- 3 srednje veliki korenčki
- 1 čebula
- 6 strokov česna ali BAM česen v prahu
- 1 l piščančje jušne osnove
- 2 žlici moke
- 1 posušen lovorjev list
- 340 g krompirja
- 6 g sveže narezanega peteršilja
- sol
Piščančja obara po tem receptu se praktično skuha sama! Vse bomo pripravili le v enem loncu, dodali mehke kose piščanca in slano zelenjavo. Krepko piščančjo obaro si privoščimo s skorjo kruha in tako postržemo vrhunski obrok v hladnem vremenu.
Za najboljše rezultate uporabimo piščančja stegna brez kosti in kože. Po praženju bodo dale piščančji obari dodaten okus. Pred samo pripravo moramo biti pozorni le na to, da stegna narežemo na približno 5 cm velike kose in tako preprečimo, da se ne razkuhajo.
V tem receptu ne priporočamo uporabe piščančjih prsi. Piščančje prsi ne bodo postregle s tako mehko in okusno obaro kot če uporabimo stegna.
Namesto s piščančjo obaro se lahko ob hladnih dneh pogrejemo tudi z:
Piščanca osušimo z nekaj listi papirnate brisače in po okusu temeljito začinimo s soljo in poprom. Eno žlico olja segrejemo v loncu na močnem ognju. Ko je olje vroče, na olje dodamo piščanca in ga med občasnim mešanjem kuhamo, dokler ne porjavi z vseh strani, to bo približno 5-6 minut. Prepričamo se, da je lonec segret na visoko temperaturo, sicer piščanec ne bo porjavel. Prestavimo na krožnik.
Zmanjšajte toploto in dodajte preostalo 1 žlico olja. Dodamo na koščke narezano korenje in čebulo. Kuhamo in pogosto mešamo, dokler se čebula ne zmehča in porjavi, to bo približno 4-5 minut. Dodamo česen in med neprekinjenim mešanjem kuhamo približno 30 sekund ali dokler ne zadiši. Med mešanjem in strganjem dodamo še 120 ml piščančje juhe.
V majhni skledi zmešamo moko in dodatnih 120 ml skodelice juhe. Mešanico dodamo v lonec. Vmešamo še piščanca in preostalo količino jušne osnove. Dodamo lovorjev list in po okusu začinimo s soljo in poprom. Ponovno zavremo in pri srednje nizki temperaturi kuhajte še 25 minut. Piščančja obara naj se kuha delno pokrita.
Dodamo še na koščke narezan krompir in nepokrito kuhamo toliko časa, dokler se krompir ne zmehča, to bo približno 18-20 minut. Piščančja obara naj počasi vre. Juho poskusite in dodajte sol ali poper, če je to potrebno. Pred serviranjem vmešamo še peteršilj in zavržemo lovorjev list.