Sestavine:
- 2 kg piščančjih perutničk
- 60 g moke
- 1 žlička soli
- 1 žlička BAM česna v prahu
- 1/2 žličke BAM sladke paprike
- 1/2 žličke črnega popra
- 115 g neslanega masla
- 120 g čili omake
- 1 žlica medu
- BAM mešanica za perutnino (po okusu)
Perutničke v pečici so jed, ki se nemalokrat znajde na naših krožnik. Perutničke v pečici navdušijo tako kot kosilo, zaradi enostavne priprave pa so primerne tudi za večerjo.
Perutničke običajno pripravljamo na žaru ali pa jih popečemo v ponvi. Tokrat pa smo pripravili recept, kako jih pripraviti v pečici. Pečene perutničke v pečici so bolj zdrava alternativa ocvrtim, lahko pa jih uživamo tudi kot prigrizek, predjed ali kot že rečeno, glavno jed.
Priprava ne zahteva posebnih kulinaričnih spretnosti, da pa bodo zares okusne, moramo uporabiti kvalitetne sestavine in začimbe. Perutničke moramo pred pripravo v pečici marinirati. Če za marinado nimamo dovolj časa, jih začinimo z izbranimi suhimi začimbami ali mešanicami začimb, nato pa jih položimo na pekač, obložen s pergamentnim papirjem ali silikonsko podlogo.
Perutničke nato spečemo v pečici pri visoki temperaturi med 190 do 220 °C. Pečemo jih približno med 25 do 40 minut, odvisno od velikosti in želene stopnje hrustljavosti.
Ko govorimo o tako vsestranski jedi, je idej za priloge kar nekaj.
Če se odločimo, da piščančje perutničke postrežemo kot prigrizek, je najbolj smiselno, da jih postrežemo skupaj z omakami. Nekaj idej: omaka za žar, teriyaki omaka, sladko-kisla omaka. Postrežemo pa jih lahko tudi z domačimi omakami. Recept najdete tukaj.
Ob petrutničke lahko ponudimo tudi zelenjavne priloge kot so zelena, korenčkove palčke in rezine kumar. Z njimi lahko ohladimo usta med grižljaji in tako poskrbite za osvežilno hrustljavost.
Lahko pa se držimo gostilniške klasike in ob pečene perutničke ponudimo ocvrt krompirček ali krompirček iz sladkega krompirja.
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač obložimo s papirjem za peko. V veliki skledi zmešamo moko, sol, česen v prahu, papriko, BAM mešanico za perutnino in črni poper. Dodamo piščančje perutničke in jih enakomerno premešamo.
Perutničke v enem sloju razporedimo po pripravljenem pekaču, med posameznimi krili pa pustimo nekaj prostora. Pečemo med 40 do 45 minut, pri čemer perutnička na polovici pečenja obrnemo, da postanejo zlato rjava in hrustljava. Medtem ko se krila pečejo, v majhni ponvi na srednji temperaturi stopimo maslo. Dodamo čili omako in med ter mešamo, dokler se maslo in omaka dobro združita.
Perutničke vzememo iz pečice in jih položimo v veliko skledo za mešanje. Prelijemo jih z mešanico čili omake in premešamo, dokler niso prekrite. Nato jih ponovno razporedimo po pekaču in jih pečemo še med 5 do 7 minut, dokler omaka ne ustvari mehurčkov in se na njih naredi glazura.
Perutničke odstranimo iz pečice in jih nekaj minut ohlajamo. Postrežemo jih s prelivom in zelenastimi palčkami ob strani (če se za to odločimo).