Izkoristi popust dobrodošlice. Vpiši kodo WELCOME in svoje naročilo znižaj za 10%. 😎

Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Domače omake za čips in tortilje

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • (1)
  • Čas priprave: 30 min
  • Težavnost:
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
  • Št. sestavin: 69
domace omake za cips in tortilje

Koruzne tortilje in koruzni čips so v zadnjem času tudi pri nas postale precej priljubljena jed oziroma prigrizek. V trgovini sicer lahko kupimo tudi nekaj različnih (p)omak, a zakaj bi jih kupovali, če pa si jih lahko z malo truda pripravimo tudi sami doma. Dobre strani tega so zagotovo, da jih lahko popolnoma prilagodimo svojemu okusu in da nimajo nepotrebnih konzervansov ter drugih dodatkov ...


Najprej moramo biti pozorni na to, da so vse omake, ki jih pripravljamo, dovolj goste. Če so preveč tekoče, prehitro spolzijo s čipsa oziroma tortilje. Nihče pa ne želi imeti preveč »nasvinjane« mize, kajne? Poleg tega je večino omak potrebno prej vsaj uro ali dve hladiti v hladilniku, da se okusi dobro prepojijo.



*Kako vemo, da je avokado ravno prav zrel in kremast? Na otip ne sme biti preveč trd – biti mora mehak, a vseeno čvrst. Poleg tega lahko zrelost dodatno preverimo še pod avokadovim pecljem. Z nohtom zataknemo rob peclja in ga poskušamo odstraniti. Če se odstrani z lahkoto in če je avokado pod njim zelen, je avokado ravno prav zrel.


Pa dober tek!

RECEPT: Piščančje tortilje

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Sestavine:

  • 1 velik in zrel avokado*
  • mala čebula
  • strok česna
  • 1 olupljen in narezan paradižnik
  • sok pol limone ali limete
  • svež čili (npr. jalapeno) ali pa čili v prahu
  • 6 svežih in zrelih paradižnikov
  • 1 čebula
  • velik strok česna
  • 2 sveža jalapeno čilija (če ne maramo pekočih jedi, lahko nadomestimo z navadno papriko)
  • 2 limeti
  • olivno olje
  • svež koriander
  • sol
  • poper
  • kajenski poper
  • 500 g kisle smetane
  • 0,5 dl jogurta
  • svež peteršilj
  • dva mala stroka česna
  • šalotka
  • poper
  • sol
  • kajenski poper
  • poljuben čili v prahu (odvisno, kako pekočo hrano imamo radi)
  • jedilna žlica majoneze (po želji)
  • strok česna
  • 1 mala čebula
  • konzerva koruze
  • nariban sir (približno 3 pesti)
  • poper
  • sol
  • kajenski poper
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • 2 jedilni žlici masla
  • 2 srednje veliki čebuli
  • sol
  • poper
  • 200 g kisle smetane
  • 400 g kremnega sira
  • 2 jedilni žlici svežega drobnjaka
Tiktok mojacokolada

Navodila za uporabo:

1
Čebulo in česen drobno nasekljamo. Paradižnik olupimo in narežemo. Avokado razpolovimo, mu odstranimo peško in ga olupimo.
2
Vse sestavine prenesemo v skodelico in jih z vilico mečkamo.
3
Dodamo še sveže iztisnjen limonin sok, beli poper, čili v prahu in kajenski poper.
4
Čebulo in česen drobno nasekljamo, avokadu pa odstranimo peško in zunanjo skorjo. Sestavine prenesemo v skodelico, dodamo še malo kisle smetane. Z vilico pretlačimo.
5
Dodamo še sveže iztisnjen limonin sok, beli poper, čili v prahu in kajenski poper.
1
Paradižnike na drobno nasekljamo. Nasekljamo tudi stebla in liste koriandra.
2
Čilije razpolovimo, odstranimo semena in na drobno nasekljamo.
3
Olupimo čebulo in česen. Na drobno nasekljamo.
4
Vse nasekljane sestavine pretresemo v večjo posodo.
5
Iz limet iztisnemo sok in z njim prelijemo sestavine v posodi. Dodamo še 2 jedilni žlici olivnega olja.
6
Začinimo s soljo, poprom in po potrebi še z dodatnim limetinim sokom.
7
Po želji lahko zraven dodamo še malo kajenskega popra.
8
Dobro premešamo, pokrijemo posodo in za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se okusi med seboj dobro prepletejo.
1
Česen olupimo in ga na drobno nasekljamo. Nasekljamo tudi šalotko in svež peteršilj.
2
Vse sestavine prenesemo v srednje veliko posodo in dobro premešamo. Ko nastane gladka zmes, pomako oziroma dip pustimo v hladilniku počivati vsaj pol ure.
3
Na koncu po vrhu potresemo še malo kajenskega popra in čilija.
1
Čebulo olupimo in nasekljamo.
2
V posodi segrejemo olje, dodamo čebulo in jo prepražimo. Ko čebula postekleni, dodamo odcejeno koruzo iz konzerve, smetano in začimbe.
3
V kolikor imate radi pekočo hrano, lahko dodate zraven še malo poljubnega mletega čilija.
4
Med rahlim brbotanjem večkrat pomešamo. Po 5 – 10 minutah odstavimo z ognja. Spasiramo s paličnim mešalnikom. V kolikor imamo radi večje koščke, omake ne spasiramo popolnoma. Na koncu vmešamo še nariban sir.
1
V kozici na nizki temperaturi stopimo maslo. Dodamo na tenke rezine narezano čebulo in pol čajne žličke soli. Na nizki temperaturi mešamo toliko časa, dokler čebula ne postane zlate barve (približno 30 minut).
2
Odstranimo z ognja, pustimo, da se čebula ohladi.
3
Ohlajeno čebulo pretresemo v srednje veliko posodo, dodamo kremni sir sobne temperature, kislo smetano, nasekljan drobnjak, sol in poper.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno