Sestavine:
- 2 srednje velika sladka krompirja
- avokadovo olje, za pokapljanje
- morska sol
- ščepci čilija v prahu, po želji
- BAM mešanica za krompir (po okusu)
Mehka zelenjava, kot so šparglji in bučke, se na žaru speče v nekaj minutah, toda močnejši, škrobnat sladki krompir zahteva malo dodatne nege. Če bi sladki krompir le razrezali in surove rezine vrgli na žar, bi se njihovi robovi zažgali, preden bi se sredica spekla. Da bi zagotovili enakomerno pečenje, jih pred peko na žaru prekuhamo. Cel, neolupljen sladki krompir položite v velik lonec in ga pokrijte z nekaj centimetri vode. Zavremo in kuhamo toliko časa, da se krompir le malo zmehča. Krompir nato odcedimo, pustimo, da se ohladi, in narežite na kroge. Narezan krompir prelijemo z avokadovim oljem, začinimo s soljo in poprom. Če želite, jih lahko dodatno začinite s ščepci čilija v prahu ali prekajene paprike. Za začinjanje pa lahko uporabite BAM mešanico za krompir, ki je sestavljena iz začimb in zelišč, ki se izvrstno podajo k okusu krompirja.
Namesto sladkega krompirja na žaru lahko pripravite tudi:
Sladki krompir dajte v velik lonec, napolnite z vodo in zavrite. Kuhajte 8 do 15 minut ali dokler krompir ni malo zmehčan, a še vedno čvrst. Točen čas bo odvisen od velikosti vašega krompirja. Pustite, da se ohladi in vodoravno narežite na kroge.
Predgrejte žar na srednje visoko temperaturo. Kroge sladkega krompirja potresemo z oljem, ščepci soli in popra ter po želji čilija v prahu ali BAM mešanice za krompir. Pecite na žaru 3 do 5 minut na vsako stran ali dokler ne dobi rahlo črnih črt od žara.