Jedi iz sladkega krompirja so v zadnjih letih postale zelo popularne. Za to seveda obstaja razlog: sladki krompir je hranljivo, nasitno in zelo uporabno živilo. Zaradi svoje sladkobe je uporaben tudi v sladicah, dobro pa se obnese tudi v slanih jedeh. Uporabljamo ga lahko tako kot navaden krompir, a ga za razliko od tega lahko uporabljamo na več načinov. Lahko ga pečemo, kuhamo, pražimo, pasiramo, lahko pa ga uporabimo kot vezivo v veganskih sladicah, ga dodamo v maso za brownije in jih s tem naredimo še bolj sočne, enkratni so tudi mafini iz sladkega krompirja, pa tudi razne sladke kreme nas hitro presenetijo s svojo okusnostjo. Večinoma ga uporabljamo kot dodatek pri pripravi jedi ali pa kot stransko jed. Zaradi njegove nasitnosti ga lahko uporabimo tudi kot glavno jed. Kot primer je sledeči recept za polnjen sladki krompir. Dva polnjena sladka krompirja gotovo nasitita eno osebo, če pa ga želite postreči kot stransko jed, potem je dovolj en krompir na osebo. Odvisno je tudi, kako veliki so krompirji. Spodnji recept je sestavljen iz šestih srednje velikih krompirjev, se pravi je namenjen za tri do šest oseb.
Nasvet:
Če uporabljate bio sladki krompir, potem lahko olupek mirno pojeste. V primeru, da ste kupili krompir v eni večjih trgovin ali pa niste prepričani, ali je bio pridelek, potem raje dvakrat pomislite, preden snedete tudi olupek. Hujše krize od tega sicer ne bo, gotovo pa je bolje, da ste previdni. Pečen krompir je dovolj mehek, da lahko mesnati del preprosto ločite od olupka – to vam ne bi smelo predstavljati večjih težav.
Recept je prispevala Vita.
Pa dober tek! :)