Izkoristi popust dobrodošlice. Vpiši kodo WELCOME in svoje naročilo znižaj za 10%. 😎

Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Njoki v smetanovi omaki

  • (1)
  • Čas priprave: 45 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 11
njoki v smetanovi omaki


Njoki v smetanovi omaki so klasična italijanska jed, ki je bogata, prijetna in kot nalašč za dni med tednom, ko je zaradi službenih ali drugih obveznosti premalo časa. Mehki, blazinasti krompirjevi cmoki se odlično ujamejo s kremasto omako iz smetane, masla, česna in parmezana.

1. Kaj sploh so njoki v smetanovi omaki?


Njoki v smetanovi omaki so klasična italijanska jed. Mehke in blazinaste krompirjeve cmoke skuhamo, nato pa jih prelijemo z bogato in prijetno smetanovo omako. Njoki so narejeni iz kuhanega zmečkanega krompirja, moke in jajc. Običajno jih skuhamo v slani vodi, dokler ne splavajo na površje.

Jedi sledi smetanova omaka. Smetanova omaka je narejena iz smetane, masla, česna in parmezana. Vse sestavine skuhamo, dokler omaka ne postane gosta in kremasta. Kuhani njoki se nato prelijejo s smetanovo omako in tako ustvarijo hiter, a nasiten obrok.

Njoki v smetanovi omaki so priljubljena jed v italijanski kuhinji in se pogosto postrežejo kot glavna jed za večerjo ali kot posebna poslastica za prijeten večerni zmenek. 


2. Obstajajo kakšni triki in nasveti, kako pripraviti njoke v smetanovi omaki?


Kot pri vsaki drugi jedi, smo pobrskali tudi za trike in nasvete za pripravo njokov v smetanovi omaki.


  • Uporabimo "škrobnat krompir". Izognite se uporabi krompirja, ki vsebuje manj škroba, saj tako preprečite, da bodo njoki zbiti in žvečljivi.
  • Pri pripravi testa za njoke pazite, da ga ne boste preveč obdelali, saj lahko zaradi tega njoki prav tako postanejo trdi in gosti. Sestavine mešajte, dokler se ne povežejo, in testo rahlo pregnetite.
  • Smetanova omaka se lahko hitro zgosti in postane pregosta, če jo pustimo stati predolgo. Svetujemo, da omako pripravite tik pred serviranjem in jo hranite na toplem, dokler je ne polijete čez kuhane njoke.
  • Če želite jedi dati dodaten okus, v smetanovo omako dodajte nekaj svežih zelišč, kot so peteršilj, bazilika ali timijan. Zelišča bodo dopolnila bogato in kremasto omako ter jed naredila še bolj aromatično.

Če ste ljubitelji kisle smetane in si ne znate predstavljati smetanove brez te sestavine, pa recept za smetanovo omako čaka tukaj.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Njoki v smetanovi omaki

  • Čas priprave: 45 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 11

Sestavine:

  • 2 kg škrobnega krompirja
  • 1 jajčni rumenjak
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/4 čajne žličke črnega popra
  • 400 g univerzalne moke

Navodila za uporabo:

1. Korak

Krompir prebodemo z vilicami in ga pečemo v pečici približno eno uro ali dokler se ne zmehča. Krompir vzamemo iz pečice in ga pustimo nekaj minut, da se ohladi. Nato olupimo lupino in krompir zmečkamo s strojčkom za krompir ali "ribežnom". V zmečkan krompir dodamo rumenjak, sol in črni poper ter vse skupaj premešamo.

2. Korak

Mešanici krompirja postopoma dodamo moko in mešamo, dokler se testo ne združi. Testo na pomokani površini gnetemo nekaj minut, da postane gladko. Testo razrežemo na manjše kose in vsakega razvaljamo v dolgo vrv premera približno  1 cm. Testo narežemo na majhne kose, dolge približno 2 cm. V lonec damo vodo in sol, ter zavremo. V vrelo vodo dodajamo njoke in jih kuhamo približno med 2 do 3 minute oziroma dokler ne priplavajo na površje. Z režnato žlico odstranimo njoke in jih damo v cedilo, da se odcedijo.

3. Korak

V veliki ponvi pri srednji temperaturi stopite maslo. Dodamo česen in vse skupaj kuhamo približno 1 minuto ali dokler ne zadiši. V ponev dodamo smetano in jo zavremo. Vmešamo nariban parmezan in kuhamo, dokler se omaka ne zgosti, približno med 5 do 7 minut.

4. Korak

V ponev dodamo kuhane njoke in jih prelijemo s smetanovo omako. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Njoke v smetanovi omaki postrežemo še vroče, po želji okrašene z dodatnim parmezanom in sesekljanim peteršiljem.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-1,46 €
Skupaj:
13,14 €
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno