Sestavine:
- 4 velike bučke
- 1 kg mlete govedine (lahko tudi mešano meso)
- 425 g sira rikota
- 100 g nadrobljenega parmezana
- 170 g mocarele
- 1 jajce
- sol in poper
- majhna pest svežega peteršilja in bazilike, nasekljana
- 680 g paradižnikove omake
Lazanja z bučkami, znana tudi kot lazanja z rezanci iz bučk, je okusna in zdrava različica klasične italijanske jedi. Ta različica lazanje bo odlična izbira za tiste, ki iščejo nizkokalorično, brezglutensko in zdravo alternativo tradicionalni lazanji. Jed je pripravljena iz plasti na tanko narezanih bučk, ki jih uporabimo kot nadomestek za testenine. Na testenine naložimo še različne kombinacije sira in aromatične omake, naša bo na osnovi paradižnika.
Ključ do odlične lazanje z bučkami je, da najprej pripravimo bučke. Bučke narežemo na tanke rezine z ostrim nožem, nato pa jih spečemo na žaru ali v pečici, da s tem odstranimo nekaj tekočine in tako poudarimo njihov okus. Tega koraka ne smemo izpustiti, saj je ključnega pomena, ker tako bučke med peko ne bodo spustile preveč vode in lazanja ne bo razmočena.
Sledi priprava omake. Običajno plasti lazanje premažemo s klasično paradižnikovo omako in tudi tokrat ne bo nič drugače. Paradižnikovo omako pripravimo iz pretlačenega paradižnika, česna, čebule in zelišč, kot sta bazilika in origano. Mi bomo tokrat uporabili kar vnaprej pripravljeno.
Če imate vi ali vaši gostje raje brezmesno različico, lahko namesto mesa uporabite gobe ali jajčevce.
Ko je paradižnikova omaka pripravljena, bo čas, da sestavimo lazanjo. Dno pekača, v katerem bomo pekli lazanjo, najprej premažemo s plastjo omake, nato dodamo plast bučk, sledi plast kombinacij različnih sirov kot sta naribana mocarela in parmezan. Plasti ponavljamo, dokler ne dosežemo vrha izbranega pekača.
BAM nasvet: Za kremni pridih lahko na zadnjo plast sira dodamo plast bešamelove omake, klasične francoske omake, narejene iz masla, moke in mleka. Tako bo jed dobila lepo kremasto in bogato teksturo.
Lazanjo nato pečemo v predhodno ogreti pečici dokler se sir ne stopi in se ne obarva zlato rjavo. Ko je lazanja pripravljena, naj nekaj minut počiva, preden jo narežemo in postrežemo. Več trikov in nasvetov, kako pripravimo lazanjo, najdete tukaj.
Lazanja z bučkami je odlična izbira za tiste, ki iščejo bolj zdravo in nizkokalorično alternativo tradicionalni lazanji. Bučke so odličen vir vitaminov in mineralov, poleg tega pa ne vsebujejo veliko kalorij. Ta jed je tako odlična izbira tudi za tiste, ki zaradi zdravstvenih ali drugih razlog uživajo jedi brez glutena ali se držijo diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.
To jed lahko postrežemo kot glavno jed in je kot nalašč za družinski obrok ali posebne priložnosti. Jed lahko kombiniramo s solato, česnovim kruhom ali kozarcem rdečega vina, da bo obrok popoln.
Ta recept je enostaven za pripravo in bo zagotovo navdušil vašo družino in prijatelje.
Pripravimo lahko tudi:
Pečico segrejte na 200°C. Bučke po dolžini narežemo na tanke rezine. V veliko ponev ogreto pri srednje visoki temperaturi dodamo mleto govedino. Z lopatko drobno zdrobimo mleto govedino in jo v ponvi pražimo, dokler ne porumeni in ni več rožnata. Na mleto govedino vlijemo omako za testenine (približno 100 g omake pustimo na strani) in premešamo, nato pa posodo odstranimo z ognja. V srednje veliki skledi pripravimo sirno kombinacijo. To naredimo tako, da zmešam rikoto, parmezan, jajce, sol in poper. Bučke na hitro popečemo v ponvi, da nekaj odvečne vode izhlapi. Na dno izbranega pekača namažemo 100 g paradižnikove omake.
Na omako s testeninami dodamo rezine bučk. Lahko se prekrivajo, lahko pa jih položimo eno ob drugo. Bučke prelijemo z 1/2 bolonjske omake in na to enakomerno porazdelimo še 1/2 količine sirne omake. Na rikoto dodamo polovico celotne količine naribane mocarele ter potresemo s sesekljanim peteršiljem in baziliko. Ta postopek še enkrat ponovite.
Na vrh lazanje položimo še zadnji sloj rezin bučk, potresemo s sesekljanim peteršiljem in baziliko in dodamo še malo naribanega sira mozzarella. Lazanjo postavimo v pečico in jo pečemo med 40 do 45 minut. Okrasimo s celimi listi bazilike in postrežemo.