Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Lazanja, kako pripraviti najboljšo?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
skoraj nic ne zadisi tako lepo kot vroca lazanja poleg hitre priprave je lazanja jed ki jo lahko pripravimo tudi par dni vnaprej

Skoraj nič ne zadiši tako lepo kot vroča lazanja. Poleg hitre priprave, je lazanja jed, ki jo lahko pripravimo tudi par dni vnaprej.

Lazanja je jed, ki bi jo lahko opisali tudi kot da gre za harmonijo med plastmi, a pri tem ne pozabimo, da je tekstura prav tako pomembna kot okus.

Iskanje prave konsistence omake ali mešanice sira je odvisna od vaših želja in okusa. Ne glede na to ali lazanja pod vašimi rokami nastaja prvič ali ste jo že pripravljali, smo pripravili nasvete, ki vam bodo pri pripravi še zagotovo prav prišli.

1. S testenimami je potrebno delati pravilno.

Za pripravo lazanje potrebujemo testenine, s katerimi ustvarimo plasti. Izbirate lahko med posušenimi, ki so običajno pakirani v škatli ali sveže.

Če se odločite, da bo vaša lazanja pripravljena s suhimi testeninami imate dve možnosti: brez kuhanja ali plasti s kuhanimi testeninami. 

Pot brez kuhanja vam prihrani nekaj časa, a vendar kuhani rezanci vodijo do boljšega rezultata. 

Če se odločite za pripravo s svežimi testenimami, sta ponovno na voljo dve poti: kuhanje ali ne. Nekateri kuharji sveže liste lazanje pokuhajo zelo na hitro, približno 10 do 20 sekund v slani vodi. Če pa testenine razvaljate dovolj na tanko, lahko kuhanje v celoti preskočite.

Ne glede na to ali se odločite za suhe ali sveže testnenine, pomembno, da pri kuhanju uporabite veliko vode. Mešajte pogosto, vendar nežno. To je zato, da se plasti ne sprimejo med sabo.

Ko zavrejo, jih potopite v ledeno vodo. To je zato, da se proces kuhanja ustavi. 

2. Pripravite strategijo postavljana plasti lazanje.

Lazanja ne potrebuje 25 plasti kot so lazanjo pripravljale prestižne trgovine, a jih boste želeli vsaj 5. Več kot je plasti, bolj omake zadržijo svojo sočnost.

Pomembno je, da lazanjo sestavite tako, da začnete z omako na dnu ponve. S tem boste preprečili, da se spodnja plast lazanje prime pekača. Ko sestavljate vsako posamezno plast, poskusite zagotoviti minimalno prekrivanje med plastmi testenin. 

3. Peka lazanje
Ko je lazanja enkrat prepečena, je ni mogoče rešiti. Ko je težko razlikovati med testeninami in plastmi omake, je peka lazanje in hkrati postrežba zaključena. Predlagamo, da peko spremljate, saj veste: premalo pečena lazanja se lahko preprosto v pečici peče še malo dlje.

Na čas peke pa vpliva veliko dejavnikov: velikost posode, število plasti, če ste uporabili sveže testenine ali suhe testenine in ali je bila vaša omaka vroča, sobne temperature ali hladna, ko ste jo nanesli.

Lazanja je gotova, ko ima lepo zapečen vrh s hrustljavimi robovi. V notranjosti morajo testenine ohraniti "al-dente" okus.

4. Priprava

Tako, zdaj pa je pred vami le še priprava lazanje. Recept za enostavno in domačo lazanjo najdete TUKAJ.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno