Kruhovi cmoki s kremno gobovo omako so tradicionalna jed srednjeevropske kuhinje, še posebej pa je priljubljena v državah, kot so Avstrija, Nemčija in Češka.
1. Kaj so kruhovi cmoki?
Kruhovi cmoki so narejeni iz starega kruha, jajc, mleka ter mešanice različnih zelišč in začimb. Mešanico se nato oblikujemo v cmoke in kuhamo toliko časa, dokler ne postanejo mehki. Kruhove cmoke lahko postrežemo kot samostojno jed in se kot takšna brez težav pojavi na veganskem ali vegeterijanskem jedilniku, lahko pa jih postrežemo tudi z različnimi omakami. Mi smo se odločili, da vam jih postrežemo skupaj s kremno gobovo omako iz gob, čebule, smetane. Gobovi omaki lahko dodamo še malo belega vina ali jušne osnove. Omako začinimo še s soljo, poprom in ji dodamo še sveža zelišča; kot sta timijan ali peteršilj.
2. Kako pripravimo kruhove cmoke s kremasto gobovo omako?
Sama priprava kruhovih cmokov in kremne gobove omake ne zahteva posebnih kulinaričnih spretnosti, a je vseeno dobro poznati kakšen nasvet ali dva. Za vas smo pripravili nekaj najbolj pomembnih:
- Uporabimo star kruh. Za pripravo kruhovih cmokov priporočamo uporabo starega in rahko suhega kruha, saj med kuhanjem bolje obdrži strukturo in daje cmokom čvrstejšo teksturo.
- Pri oblikovanju cmokov moramo biti nežni in previdni. Pri samem oblikovanju lahko roke malo zmočimo, da se testo ne prilepi na dlani. Iz zmesi nežno oblikujemo kroglico, a ta naj ne bo pretesno zgnetena, saj bodo takšni tudi kuhani cmoki.
- Za gobovo omako uporabimo več vrst gob. Priporočamo mešanico gob kot so šitaki, rjave cremini gobe in še druge, kot je naprimer gobov ostrigar. Če izberemo mešanico gob poskrbimo, da bo okus gobove omake še bolj kompleksen.
- Prilagodimo konsistenco omake. Če je le-ta pregosta, jo lahko razredčimo z dodatkom jušne osnove. Če je pregosta pa jih lahko dodamo še malo smetane za kuhanje in jo pustimo vreti, ne da jo pokrijemo. Tako se bo omaka zreducirala, saj bo odvečna vlaga izparela in se bo tako spremenila tudi njena konsitenca.
Kruhove cmoke lahko pripravimo še z drugimi omakami ali na drugačen način. Pripravili smo nekaj idej: