Izkoristi popust dobrodošlice. Vpiši kodo WELCOME in svoje naročilo znižaj za 10%. 😎

Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kruhovi cmoki s kremasto gobovo omako

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • (1)
  • Čas priprave: 45 min
  • Težavnost:
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
  • Št. sestavin: 19
kruhovi cmoki s kremasto gobovo omako


Kruhovi cmoki s kremno gobovo omako so tradicionalna jed srednjeevropske kuhinje, še posebej pa je priljubljena v državah, kot so Avstrija, Nemčija in Češka. 

1. Kaj so kruhovi cmoki? 

Kruhovi cmoki so narejeni iz starega kruha, jajc, mleka ter mešanice različnih zelišč in začimb. Mešanico se nato oblikujemo v cmoke in kuhamo toliko časa, dokler ne postanejo mehki. Kruhove cmoke lahko postrežemo kot samostojno jed in se kot takšna brez težav pojavi na veganskem ali vegeterijanskem jedilniku, lahko pa jih postrežemo tudi z različnimi omakami. Mi smo se odločili, da vam jih postrežemo skupaj s kremno gobovo omako iz gob, čebule, smetane. Gobovi omaki lahko dodamo še malo belega vina ali jušne osnove. Omako začinimo še s soljo, poprom in ji dodamo še sveža zelišča; kot sta timijan ali peteršilj.

2. Kako pripravimo kruhove cmoke s kremasto gobovo omako?

Sama priprava kruhovih cmokov in kremne gobove omake ne zahteva posebnih kulinaričnih spretnosti, a je vseeno dobro poznati kakšen nasvet ali dva. Za vas smo pripravili nekaj najbolj pomembnih:

  • Uporabimo star kruh. Za pripravo kruhovih cmokov priporočamo uporabo starega in rahko suhega kruha, saj med kuhanjem bolje obdrži strukturo in daje cmokom čvrstejšo teksturo.
  • Pri oblikovanju cmokov moramo biti nežni in previdni. Pri samem oblikovanju lahko roke malo zmočimo, da se testo ne prilepi na dlani. Iz zmesi nežno oblikujemo kroglico, a ta naj ne bo pretesno zgnetena, saj bodo takšni tudi kuhani cmoki.
  • Za gobovo omako uporabimo več vrst gob. Priporočamo mešanico gob kot so šitaki, rjave cremini gobe in še druge, kot je naprimer gobov ostrigar. Če izberemo mešanico gob poskrbimo, da bo okus gobove omake še bolj kompleksen.
  • Prilagodimo konsistenco omake. Če je le-ta pregosta, jo lahko razredčimo z dodatkom jušne osnove. Če je pregosta pa jih lahko dodamo še malo smetane za kuhanje in jo pustimo vreti, ne da jo pokrijemo. Tako se bo omaka zreducirala, saj bo odvečna vlaga izparela in se bo tako spremenila tudi njena konsitenca.

Kruhove cmoke lahko pripravimo še z drugimi omakami ali na drugačen način. Pripravili smo nekaj idej:

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Sestavine:

  • 500 g na kocke narezanega suhega kruha
  • 240 ml mleka
  • 2 jajci
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica sesekljanega drobnjaka
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/2 čajne žličke črnega popra
  • 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka
  • 60 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
Tiktok mojacokolada

Navodila za uporabo:

1
V veliki skledi zmešamo kocke starega kruha, mleko, jajca, peteršilj, drobnjak, sol, poper in muškatni orešček. Dobro premešamo, da se vse enakomerno poveže. V ločeni skledi zmešamo moko in pecilni prašek. Mešanico moke dodamo v krušno mešanico in mešamo, dokler se ne povežejo. Skledo pokrijemo s plastično folijo in mešanico pustimo počivati približno 15 minut.
2
Medtem zavremo velik lonec s slano vodo.
3
Potem, ko je krušna mešanica počivala 15 minut, se lotimo oblikovanja cmokov. Z mokrimi rokami oblikujemo kruhovo zmes v osem enako velikih cmokov. Vržemo jih v vrelo vodo in jih pri srednji temperaturi pustimo vreti približno 20-25 minut oziroma dokler niso kuhani. Z žlico odstranimo cmoke in jih odcedimo na papirnatih brisačah. Pazimo, da se ohladijo preveč.
1
V veliki ponvi pri srednji temperaturi stopimo maslo. Dodamo narezane gobe, čebulo in česen ter vse skupaj pražimo približno 8-10 minut oziroma dokler se gobe ne zmehčajo, čebula pa postane mehka in prosojna. Gobe posujemo z moko in premešamo.
2
Med nenehnim stepanjem počasi prilivamo piščančjo jušno osnovo in pazimo, da pri tem ne nastanejo grudice. Dodamo smetano in še naprej mešamo, dokler omaka ne postane kremasta in v njej ni grudic. Omako začinimo še s soljo in poprom. Kruhove cmoke prelijemo s kremno gobovo omako in jih po želji okrasimo s svežim peteršiljem ali timijanom.

Vrhunski BAM izdelki

Naroči sestavine z 10% popustom:

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-1,56 €
Skupaj:
15,60 €14,04 €
-10%
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno