Sestavine:
- 50 g pinjol
- 50 g parmezana
- 100 ml BAM ekstra deviškega oljčnega olja
- Žlička BAM česna v prahu
- Sol in poper (po okusu)
- 100 g čemaža
Čemaž, znan tudi kot divji česen, je rastlina, ki navdušuje s svojim izrazitim vonjem in okusom. Pogosto ga najdemo v gozdu, saj raste na vlažnih in senčnih mestih. Listi čemaža so podobni listom česna, vendar imajo bolj izrazit okus in vonj, kar jih naredi odlično sestavino za pesto.
Čemažev pesto je osvežujoča in aromatična različica klasičnega italijanskega pesta, kateri je tradicionalno pripravljen iz listov bazilike, pinjol, trdega sira, oljčnega olja in začimb.
Shranite ga v stekleni kozarec in ga hranite v hladilniku. Uporabite ga kot omako za testenine, namaz na kruhu ali kot dodatek k mesu in zelenjavi. Uživajte v okusu narave.
Preglejte še ostale recepte za pripravo pesta:
RECEPT: Domači bazilikin pesto
RECEPT: Recept za pesto genovese
Operite čemaž in ga dobro osušite.
V blenderju zmeljite čemaž in pinjole, dokler ne dobite gladke paste.
Dodajte nariban parmezan in ponovno zmešajte.
Med mešanjem počasi dodajajte oljčno olje, da dobite želeno konsistenco pesta.
Začinite s česnom v prahu, soljo in poprom.
*BAM namig: Pestu lahko dodate tudi malo limoninega soka za še bolj osvežilen okus.