1
Vzemite rezila in posodo kuhinjskega robota ter ju za približno 10 minut postavite v hladilnik, da se orodje zelo ohladi. Medtem pripravite liste bazilike, ki jih operite s hladno vodo. Nato jih za 3-4 minute položite v veliko skledo z veliko ledu.
2
Zdaj liste zelo dobro osušite na kuhinjski brisači (pomembno: listi bazilike morajo biti zelo suhi) in jih skupaj s česnom, pinjolami in naribanim parmigianom dajte v kuhinjski robot (ki je zdaj precej hladen).
3
Če boste upoštevali te nasvete, boste dobili zelo zeleno omako pesto.
4
Sestavine nekaj sekund grobo meljemo, nato dodamo sol in na majhne koščke narezan sir Pecorino Fiore Sardo. Vse sestavine mešajte približno 1 minuto.
5
Dodajte ekstra deviško oljčno olje. Mešajte približno 5 minut, da dobite kremasto zeleno omako pesto. Pesto se ne sme segrevati, zato pazite, da delate hitro, pri čemer uporabljajte kuhinjski robot z minimalno hitrostjo in v presledkih, to pomeni, da mešate nekaj sekund, ustavite in znova začnite.
6
Če je pesto pregost, mu pred začinitvijo jedi s testeninami dodajte 1 ali 2 žlici vode za kuhanje; tako boste dobili toplo homogeno mehko omako pesto.
7
Genovski pesto lahko okusite tudi kot predjed, namazan na popečenem kruhu. Slastno!