Sestavine:
- ½ žličke BAM bazilike
- 30 g pinjol
- 50 g naribanega parmezana
- 120 ml ekstra deviškega olivnega olja
- ½ žličke BAM česna v prahu
- Sol po okusu
Pestu dajejo edinstveno aromo in bogat okus sveža zelišča, medtem ko pinjole dodajo hrustljavost in rahlo oreškast pridih. Uporablja se lahko kot preliv za testenine, dodatek k solatam, namaz na kruhu ali kot začimba za različne jedi. Razkrivamo preprost recept za domači pesto iz sveže bazilike, česna, pinjol, parmezana in olivnega olja.
Najprej na suhi ponvi na srednjem ognju rahlo popražimo pinjole, da dobijo zlatorjavo barvo. Mešamo jih ves čas, da se enakomerno popečejo. Moramo biti pozorni, kajti hitro se lahko zgodi, da zagorijo. Ko so pinjole prepražene, jih postavimo na krožnik, da se ohladijo.
V mešalniku ali multipraktiku zmešamo BAM baziliko, pražene pinjole in BAM česen v prahu, nariban parmezan ter ekstra deviško olivno olje. Mešamo, dokler ne dobimo gladke in kremaste teksture. Če želimo bolj gosto omako, dodamo še nekaj listov sveže bazilike in parmezana. Po okusu dodamo tudi sol in poper. Preverimo okus in prilagodimo sestavine po želji.
Pesto prestavimo v steklen kozarec in ga pokrijemo z nekaj kapljicami olivnega olja, da preprečimo oksidacijo. Zapremo kozarec s pokrovom in shranimo v hladilnik.Tako, domači pesto je pripravljen! Uporabimo ga kot omako za testenine, dodatek k piščancu, ribam ali zelenjavi ali pa ga namažemo na svež kruh. Dober tek!