Polpeti iz bučk s krompirjem so italijanska vegetarijanska jed, ki jo sestavimo iz naribanih bučk, krompirja in drugih sestavin, kot so česen, čebula, zelišča in drobtine. Mešanico oblikujemo v majhne kroglice ali kepice, ki jih nato ocvremo, dokler na zunanji strani niso hrustljave v notranjosti pa se skriva puhasta notranjost.
Beseda "polpette" v italijanščini pomeni mesna kroglica, vendar v tej vegetarijanski različici recepta meso nadomestijo bučke in krompir. Polpeti iz bučk s krompirjem so zdrava in hranljiva jed, polna vitaminov in mineralov. Primerna je za vegetarijanske ali veganske jedi in lahko postane odličen vir beljakovin, če ji dodamo še stročnice in oreščke.
1. Kako pa pripravimo bučkine polpete s krompirjem?
Za pripravo bučkinih polpetov s krompirjem moramo bučke naribati in krompir kuhati, toliko časa dokler se ne zmehča. Nato naribane bučke in pretlačen krompir zmešamo v skledi z drugimi sestavinami in mešamo toliko časa, da se dobro povežejo. Iz mešanice oblikujemo majhne kroglice ali kepice in jih ocvremo v vročem olju da dobijo hrustljavo zunanjost.
Jed pogosto postrežemo s paradižnikovo omako, brez težav pa lahko postanejo samostojna jed. Ob bučkine polpete s krompirjem lahko postrežemo tudi: