Sestavine:
- 5 žlic masla
- 30 g moke
- 950 ml mleka
- 1 čajna žlička soli (ali več, po okusu)
- ¼ čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
Kdo ne pozna bešamel omake? Včasih je bila to ena izmed prvih tem osnovnošolskega pouka gospodinjstva. Bešamel omaka, vedno bele barve, s katero je bila premazana marsikatera pusta jed.
A ima bešamel, seveda pravilno pripravljen, pomembno vlogo pri domačih kremnih jedeh ali pa ga k jedem dodamo za obogaten okus in sočnost. Najpogosteje uporabljen je zagotovo pri pripravi lazanje, saj obogati okus, hkrati pa poskrbi za sočnost.
Bešamel omaka je omaka, ki jo tradicionalno pripravimo iz bele juhe (moka in maslo) in mleka. Bešamel se lahko imenuje tudi "besciamella, besamel ali bela omaka". Med sestavinami za francoski, italijanski in grški recept za bešamelno omako med sestavinami najdemo tudi sol in muškatni orešček ki sta osnovni začimbi za bešamel omako. Sicer pa je znano, da je bešamel omaka ena od "matičnih omak" francoske kuhinje.
Priprava čudovite omake je popolnoma enostavna. V ponvi raztopimo maslo, nato pa mu do gladkega primešamo še moko. Mešanico kuhamo, dokler ne dobi svetlo zlate barve. Takrat povečamo temperaturo in počasi vmešamo še mleko. Nato bešamel kuhamo še 10-20 minut. Za nežno dišeč in pikanten okus mu dodamo še malo soli in muškatnega oreščka.
V veliki posodi pri srednji temperaturi stopimo maslo. V stopljeno maslo dodamo moko in mešamo, da dobimo gladko zmes brez grudic. Kuhamo in pri tem neprestano mešamo toliko časa, da se moka obarva v svetlo, zlato-peščeno, to nam bo vzelo približno 7 minut.
Nato povečamo temperaturo in pri srednje visoko in počasi prilijemo mleko, dokler se omaka ne zgosti. Nekaj časa kuhamo, nato pa zmanjšamo temperaturo in pri srednje nizki temperaturi kuhamo toliko časa, dokler se moka ne zmehča in nima več peščenega igleda, to nam vzame 10 do 20 minut. Začinimo s soljo in muškatnim oreščkom.