Sestavine:
- 1 žlica olivnega olja
- 1 zvrhana žlica moke
- 500 ml polnomastnega mleka
- ½ čajne žličke naribanega muškatnega oreščka
- 1 žlica naribanega parmezana (neobvezno)
- 80 g naribanega sira grojer ali čedar
Bešamel omaka je običajno sestavljena iz treh glavnih sestavin: moke, masla in mleka. A, kako pripraviti bešamel omako, če nam je zmanjkalo masla ali ga zaradi drugih dejavnikov ne uživamo?
Če se je v vaši glavi pravkar pojavilo vprašanje, kako pripraviti bešamel omako brez masla, ste na pravem mestu. Bešamel omaka bo vseeno kremasta, svilnato gladka in okusna. To omako lahko uporabite za obogatitev številnih klasičnih jedi.
Bešamel omaka je zagotovo ena izmed prvih osnovnih omak, ki se jih večina ljudi nauči pripravljati med učenjem kuharskih osnov. Je osnova, ki se vedno pogosteje uporablja za številne različne omake in je vsekakor ena najpomembnejših omak, ki se jih je treba naučiti pripraviti.
Bešamel brez masla slovi po enostavni pripravi. Maslo bomo zamenjali z olivnim oljem in sirom. Uporabimo takšen sir, ki se lepo raztopi kot npr.: parmezan, grojer ali izrazito oranžen čedar sir (cheddar).
Zdaj razmišljate o tem, da bi se priprave lotili kljub temu, da je v vašem hladilniku zadostna količina masla? Moje mnenje: priporočam.