Sestavine:
- 1 žlica olivnega olja
- 1 zvrhana žlica moke
- 500 ml polnomastnega mleka
- ½ čajne žličke naribanega muškatnega oreščka
- 1 žlica naribanega parmezana (neobvezno)
- 80 g naribanega sira grojer ali čedar
Bešamel omaka je običajno sestavljena iz treh glavnih sestavin: moke, masla in mleka. A, kako pripraviti bešamel omako, če nam je zmanjkalo masla ali ga zaradi drugih dejavnikov ne uživamo?
Če se je v vaši glavi pravkar pojavilo vprašanje, kako pripraviti bešamel omako brez masla, ste na pravem mestu. Bešamel omaka bo vseeno kremasta, svilnato gladka in okusna. To omako lahko uporabite za obogatitev številnih klasičnih jedi.
Bešamel omaka je zagotovo ena izmed prvih osnovnih omak, ki se jih večina ljudi nauči pripravljati med učenjem kuharskih osnov. Je osnova, ki se vedno pogosteje uporablja za številne različne omake in je vsekakor ena najpomembnejših omak, ki se jih je treba naučiti pripraviti.
Bešamel brez masla slovi po enostavni pripravi. Maslo bomo zamenjali z olivnim oljem in sirom. Uporabimo takšen sir, ki se lepo raztopi kot npr.: parmezan, grojer ali izrazito oranžen čedar sir (cheddar).
Zdaj razmišljate o tem, da bi se priprave lotili kljub temu, da je v vašem hladilniku zadostna količina masla? Moje mnenje: priporočam.
V ponev vlijemo olivno olje in ga nekaj sekund segrevamo.
Ko dodamo moko, jo z metlico ali leseno žlico zmešamo, da iz zmesi nastane pasta, Pustimo, da se vse skupaj kuha še eno minuto (tako se moka dobro raztopi in tako omaka ne bo imela mokastega okusa).
Dodamo še ¼ celotne količine mleka in nenehno mešamo, da tako odstranimo morebitne grudice. Ko se začne omaka zgoščevati, dodamo še malo mleka (približno ¼ naenkrat) in postek ponavljamo toliko časa, dokler ne porabimo vsega mleka.
Omako med mešanjem še naprej segrevamo, dokler se ne zgosti. Ko je dovolj gosta, da obteče hrbtno stran kovinske žlice, jo odstavimo z ognja in dodamo muškatni orešček, sol in poper ter sir. Mešamo toliko časa, da se sir popolnoma stopi. Če se omaka preveč zgosti, dodamo še malo mleka.