Sestavine:
- 2 žlici masla
- 2 žlici sladke riževe moke
- ¼ čajne žličke soli, po želji
- ⅛ čajna žlička črnega popra, po želji
- 240 ml mleka
Bešamel omaka je ena od petih matičnih omak francoske kuhinje. Osnovni recept za bešamel omako sestavlja moko, mleko in maslo. A, iz njega lahko pripravimo tudi brezglutensko različico. Priprava je popolnoma enostavna, omako pa lahko uporabimo kot samostojno omako ali kot osnovo za številne druge jedi. Prilagoditev je popolnoma enostavna tako za uporabnike brezmlečnih kot za uporabnike brezglutenskih diet.
Recept za bešamel omako brez glutena se morda ne ravno zahteven recept in recept, ki bi ga nujno potrebovali, vendar vam lahko znanje o pripravi kremne bešamel omake pride še kako prav! Klasično bešamel omako različne generacije že več let uporabljajo za izboljšanje številnih jedi in povečanje njihove privlačnosti.
Preprosto povedano, bešamel omaka je omaka na osnovi mleka, ki ga zgostimo z moko. Začne se z "belo juho", ki je dejansko mešanica enakih delov moke in masla, ki se skuhata v pasto. Nato tej omaki dodamo še mleko in tako nastane bešamel omaka.
Ta preprosta omaka lahko sama po sebi dopolni okus zelenjave ali mesa. S tem osnovnim receptom lahko zgostimo kremne juhe in enolončnice. Lahko ji dodamo še druge sestavine, kot so zelišča, gobe ali sir, in zlahka ustvarimo povsem novo in samostojno omako. Ta omaka je tako vsestranska, da ni čudno, da so jo Francozi poimenovali kar "matična omaka"!
RECEPT: Bešamel omaka brez masla