Sestavine:
- Dva 1,5 kg steaka po izbiri
- groba morska sol
- sveže mleti poper
- 1 žlica olivnega olja
- 1 srednje velika šalotka
- 1 skodelica jušne osnove
- maslo
- BAM PREMIUM BBQ omaka s tartufi in konjakom
Tokrat smo izbrali pravi kos mesa, piko na i pa mu je dodala BBQ omaka. Sicer pa ti zaupam trik, da bo tvoj steak na žaru res popoln. Na žaru ustvari dve toplotni coni - ena stran naj z visokim plamenom vroče kriči, druga pa je neosvetljena, hladnejša in tiha.
Steak najprej prepraži na vroči strani, da dobiš okusno, zlato rjavo skorjo in tiste želene linije žara, nato pa ga premaknite na hladnejšo stran, kjer dokončaš peko. Tako na zunanji strani nastane pekoč zrezek, na notranji strani pa nežen, sočen steak.
BAM Spices nasvet: steak vsaj pol ure pred na žaru iz hladilnika postavi na sobno temperaturo. Še več trikov in nasvetov za pripravo steaka na žaru najdeš tukaj. Lahko pa mu dodaš še BAM začimbno mešanico BBQ: Über Alles.
Zrezek vzemi iz hladilnika vsaj 30 minut pred peko. Zrezke na obeh straneh začini z morsko soljo in sveže mletim poprom. Zrezke lahko pečeš na žaru ali pripravimo v ponvi. Mi smo se odločili za pripravo steaka na žaru. Pri rare ali medium rare pečenih zrezkih mora biti čas peke približno 10 - 15 minut, odvisno od debeline zrezkov in temperature žara,
Medtem na drobno nareži šalotko in jo prepraži na dveh žlicah masla, dokler ne postane mehka in zlato rjava. Dodaj jušno osnovo in kuhaj toliko časa, da se zreducira oz. da dobiš gosto osnovo.
Dodaj BAM PREMIUM BBQ omako. Pred tem jo preiskusi in jo v kuhano mešanico dodaj po svojem okusu.
Kuhaj še približno minuto ali dve, nato pa omako dodaj k pečenemu steaku z žara. Pa dober tek!