Sezona domačih solat se je že začela! Da pa solate ne bodo puste, smo pripravili 9 receptov najbolj priljubljenih solatnih prelivov.
1. Preliv z balzamičnim kisom in dijonsko gorčico
Sestavine:
Postopek priprave:
Vse sestavine zmešamo v večjem steklenem lončku za vlaganje. Posodico tesno zapremo in pretresemo, da se sestavine povsem premešajo.
Lonček s prelivom lahko v hladilniku hranimo 1-2 tedna.
Začimbe za preliv z balzamičnim kisom in dijonsko gorčico lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
2. Cezarjev preliv
Sestavine:
- 4 stroki česna
- 2 jedilni žlici dijonske gorčice
- sok 1 velike limone
- 4 jedilne žlice majoneze
- 50 g naribanega parmezana
- sol
- poper
- 2 dcl olja
Postopek priprave:
Vse sestavine zmešamo v večjem steklenem lončku za vlaganje. Posodico tesno zapremo in pretresemo, da se sestavine povsem premešajo.
Lonček s prelivom lahko v hladilniku hranimo 1-2 tedna.
Začimbe za Cezarjev preliv lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
3. Francoski preliv
Sestavine:
Postopek priprave:
Vse sestavine zmešamo v večjem steklenem lončku za vlaganje. Posodico tesno zapremo in pretresemo, da se sestavine povsem premešajo.
Lonček s prelivom lahko v hladilniku hranimo 1-2 tedna.
Začimbe za Francoski preliv lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
4. Italijanski preliv
Sestavine:
- 3 stroki česna
- 1 jedilna žlica nasekljanega svežega origana*
- 2 jedilni žlici nasekljanega svežega peteršilja*
- 1 jedilna žlica sveže nasekljane bazilike*
- sol
- poper
- 2 dcl belega vinskega kisa
- 2 dcl ekstra deviškega olja
Postopek priprave:
Vse sestavine zmešamo v večjem steklenem lončku za vlaganje. Posodico tesno zapremo in pretresemo, da se sestavine povsem premešajo.
Nasvet:
*Če nimate na voljo svežega origana, peteršilja ali bazilike, lahko uporabite posušene začimbe. Pazite le, da jih uporabite manj.
Lonček s prelivom lahko v hladilniku hranimo 1-2 tedna.
Začimbe za Italijanski preliv lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
5. Zeliščni preliv za solato
Sestavine:
- 280 g grškega jogurta
- 6 jedilnih žlic majoneze
- 2 jedilni žlici kopra
- 1 jedilna žlica timijana
- 1 jedilna žlica BAM mletega česna
- 1 jedilna žlica čebule v prahu
- 2 jedilni žlici nasekljanega peteršilja*
- sok ene limone
- sol
- poper
- 60 ml mleka
Postopek priprave:
Vse sestavine zmešamo v večjem steklenem lončku za vlaganje. Posodico tesno zapremo in pretresemo, da se sestavine povsem premešajo.
Nasvet:
*Če nimate na voljo svežega peteršilja lahko uporabite posušenega. Pazite le, da ga uporabite manj.
Lonček s prelivom lahko v hladilniku hranimo 1-2 tedna.
Začimbe za zeliščni preliv lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
6. Grški preliv
Sestavine:
- rdeče olive, nasekljane
- 3 stroki česna
- 2 jedilni žlici origana
- Sok polovice limone
- sol
- poper
- 1,5 dcl rdečega kisa
- 2,5 dcl olivnega olja
Postopek priprave:
Vse sestavine zmešamo v večjem steklenem lončku za vlaganje. Posodico tesno zapremo in pretresemo, da se sestavine povsem premešajo.
Lonček s prelivom lahko v hladilniku hranimo 1-2 tedna.
Začimbe za Grški preliv lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
7. Polivka s Chipotle čilijem in limeto
Sestavine:
Postopek priprave:
Vse sestavine zmešamo v večjem steklenem lončku za vlaganje. Posodico tesno zapremo in pretresemo, da se sestavine povsem premešajo.
Lonček s prelivom lahko v hladilniku hranimo 1-2 tedna.
Začimbe za polivko s Chipotle čilijem in limeto lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
8. Solatini preliv z medom in gorčico
Sestavine:
- 1,5 dcl gorčice
- 1,5 dcl medu
- sol
- poper
- 2,5 dcl ekstra deviškega olivnega olja
- 1,5 dcl jabolčnega kisa
Postopek priprave:
Vse sestavine zmešamo v večjem steklenem lončku za vlaganje. Posodico tesno zapremo in pretresemo, da se sestavine povsem premešajo.
Lonček s prelivom lahko v hladilniku hranimo 1-2 tedna.
Začimbe za preliv z medom in gorčico lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
9. Solatni preliv s česnom in sezamom
Sestavine:
- 1 jedilna žlica origana
- 2 jedilni žlici šalotke
- 1 jedilna žlica nasekljanega ingverja*
- 50 g rjavega sladkorja
- 1 jedilna žlica praženih sezamovih semen
- 150 ml riževega kisa
- 150 ml sezamovega olja
- 150 ml sojine omake
Postopek priprave:
Vse sestavine zmešamo v večjem steklenem lončku za vlaganje. Posodico tesno zapremo in pretresemo, da se sestavine povsem premešajo.
Nasvet:
*Če nimate na voljo svežega ingverja lahko uporabite mletega. Pazite le, da ga uporabite manj.
Lonček s prelivom lahko v hladilniku hranimo 1-2 tedna.
Začimbe za preliv s česnom in sezamom lahko dobite s klikom na spodnje gumbe
Pa dober tek!