Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Sarme s kislim zeljem

 • (1)
 • Čas priprave: 3 ure 20 min
 • Težavnost:
  • Št. sestavin: 10
  sarme s kislim zeljem

  Ta recept za srbsko polnjeno zelje ali sarme, je krepka jed, ki jo številni Srbi pripravljajo vsak dan, še posebej pa ob posebnih priložnostih, kot je novo leto ali druge vrste prazniki.

  Recepti za sarme se razlikujejo od kuharja do kuharja, vendar so vsi sestavljeni iz mesnega nadeva, zavitega v zelje in kuhanega na kislem zelju. Za obogatitev okusa k sarmam dodamo še paradižnikovo omako.

  Čehi in Slovaki jih imenujejo "holubky", Poljaki pa "gołąbki". Pri vseh pa gre za isto stvar - meso in polnilo, kot sta riž ali ječmen, zavita v list zelja in kuhana na štedilniku ali pripravljene v pečici. Nekateri ljudje pri pripravi sarme uporabljajo uvožene ali domače cele glave kislega zelja, znane kot "kiseli kupus".

  Pri tem receptu se za zavijanje nadeva uporabljajo dušeni listi zelja, ki se kuhajo na posteljici iz narezanega zelja in kislega zelja. Sarma ali srbsko polnjeno zelje je samostojen obrok in ne potrebuje veliko priloge. S svežim kruhom ali krompirjem pa postane prava pojedina.

  BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

  Sarme s kislim zeljem

  • Čas priprave: 3 ure 20 min
  • Težavnost:
   • Št. sestavin: 10

   Sestavine:

   • 1 (3 do 4-kilogramska) glava zelja
   • 450 g mletega govejega mesa
   • 450 g mletega svinjskega mesa
   • 150 g riža
   • 1300 g kislega zelja
   • 6 srednje velikih prekajenih reber, šunke ali drugega prekajenega mesa
   • 225 g paradižnikove omake
   • 400 g paradižnikove juhe
   • BAM sladka rdeča paprika

   Navodila za uporabo:

   1. Korak

   Zelju izrežemo sredico in jo zavržemo. V velikem loncu, ki je delno napolnjen z vrelo vodo, dušimo zelje. Zmanjšamo temperaturo, pokrijemo in kuhamo, dokler zunanji listi ne postanejo ohlapni, približno 8 do 10 minut. Večje zmehčane liste odstranimo s kleščami. Nadaljujemo s kuhanjem v pari in odstranjujemo večje liste, dokler ne dobimo približno 22 do 23 celih velikih listov zelja. Preostalo parjeno zelje prihranimo. Z nožem za rezanje odstranimo trda rebra, ne da bi poškodovali liste. Rebra zelja zavržemo ali jih prihranimo za drugo uporabo.

   1. Korak

   V veliki skledi zmešamo obe vrsti mletega mesa in riž. Dodamo majhno količino vode, da bo zmes lažje obvladljiva.

   2. Korak

   3 ali 4 liste damo na stran. Na vsakega od preostalih listov zelja naložimo približno 30 g nadeva. Spodnji del lista zelja prepognemo čez meso. Stranice prepognemo proti sredini in zavijemo stran od sebe, da se meso popolnoma obloži. Ponovimo, dokler ne porabimo vsega mesnega nadeva.

   3. Korak

   Na sredino pečice postavimo rešetko in pečico segrejemo na 180°C. Preostalo dušeno zelje, brez rezerviranih listov, grobo sesekljamo. Sesekljano zelje razporedimo po dnu velike posode za pečenje ali nizozemske pečice. Dodamo odcejeno kislo zelje. Po njem razporedimo zeljne zvitke, s šivom navzdol.

   4. Korak

   Prekajena rebra narežemo na kose. Rebrca ali drugo prekajeno meso po izbiri razporedimo med zelene zvitke. Zvitke prekrijemo z rezerviranimi celimi listi zelja. Paradižnikovo omako, sladko papriko in juho stepemo s toliko vode, da je konsistenca tekoča. Paradižnikovo omako prelijemo čez zvitke, da bo zmes v ravni ravnini zvitkov, vendar ne po vrhu.

   5. Korak

   Pokrijemo posodo za pečenje in pečemo 1 uro. Znižamo temperaturo na 160°C in pečemo še 2 uri. Pred serviranjem sarme pustimo stati 20 do 30 minut. Postrežemo z rebrci.

   Naroči sestavine z 10% popustom:

   Vrhunski BAM izdelki

   Popust za izdelke iz recepta - 10%:
   -0,39 €
   Skupaj:
   3,51 €
   Morda vas zanima
   Morda vas zanima
   Morda vas zanima
   Morda vas zanima
   Morda vas zanima
   Morda vas zanima

   Že poznaš naš YouTube kanal?

   Novice
   Recepti
   Aktualno
   Novice
   Recepti
   Aktualno