Sestavine:
- 300 g špargljev
- 200 g arborio riža
- 1 čajna žlička BAM čebule v prahu
- 1 čajna žlička BAM česna v prahu
- 800 ml zelenjavne juhe
- 120 ml belega vina
- 60 g naribanega parmezana
- BAM ekstra deviško oljčno olje
- Sol in poper
Rižota s šparglji je popolna spomladanska jed, ki združuje kremasto teksturo arborio riža z nežno hrustljavostjo svežih špargljev.
Šparglji, ki so znani po svoji nežni in hkrati rahlo grenkasti aromi, so polni vitaminov, mineralov in vlaknin, kar jih naredi odlično izbiro za zdrav in hranljiv obrok. So bogat vir vitamina K, folne kisline, železa in antioksidantov, ki pomagajo krepiti imunski sistem in podpirati zdravje kosti.
Rižota s šparglji je izvrstna priloga k mesnim ali ribjim jedem, lahko pa jo postrežete tudi kot samostojno jed, ki bo zagotovo navdušila vse ljubitelje fine kuhinje.
Šparglje operite pod tekočo vodo in odstranite trše dele na dnu. Narežite jih na kose dolžine približno 3 cm.
Na srednjem ognju ponvi segrejte malo oljčnega ter dodajte narezane šparglje in pražite nekaj minut, da se ti zmehčajo.
Dodajte čebulo ter česen v prahu ter pražite dokler šparglji ne postanejo mehki. Nato vmešajte riž in ga pražite dokler ta ne postekleni.
V ponev z rižem prilijte vino in mešajte, dokler ne izhlapi skoraj vsa tekočina. Postopoma dodajajte vročo juho v rižoto, eno zajemalko naenkrat, medtem pa ves čas mešajte.
Počakajte, da se tekočina skoraj popolnoma vpije preden dodate naslednjo zajemalko juhe.
Ko je riž kuhan in mehak primešajte nariban parmezan ter dodajte sol in poper po okusu. Dobro premešajte. Rižoto odstavite s štedilnika in pokrijte za nekaj minut, da se okusi dobro povežejo.
Servirajte še vročo rižoto. Dober tek!