Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Vonj in okus praznikov - praznične začimbe

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
vonj in okus praznikov - praznicne zacimbe
Z današnjim dnem smo vstopili v praznični december in čas, ko bomo od vsepovsod vonjali praznične vonjave – pravkar pečene piškote, kuhano vino ...  Začimbe so zagotovo pomembne sestavine, ki skrbijo za omamne vonjave in okuse naših prazničnih jedi. Pripravili smo vam kratek seznam in opis začimb, brez katerih prazniki skoraj da ne morejo iti mimo. Praznične začimbe - cimet, klinčki, ingver, kardamom, zvezdasti janež CIMET Cimet spada med najstarejše začimbe, ki so omenjene v starih rokopisih. Pridobivamo ga iz drevesnega lubja majhnega zimzelenega drevesa. iz posušenega lubja dobimo CIMETOVE PALČKE. Če jih zmeljemo, pa dobimo CIMET V PRAHU. Tudi cimet je, s svojo prijetno toplo-sladko aromo, nepogrešljiva komponenta kuhanega vina in sadnih kompotov. Uporabljamo ga še pri pripravi raznovrstnih kolačev in piškotov. Z njim lahko obogatimo tudi mlečni riž, mlečne pijače ter jedi iz skute. Na bližnjem vzhodu in v indiji ga pogosto uporabljajo tudi pri pripravi mesnih in zelenjavnih jedi. Poznamo dve vrsti cimeta – cassia cimet in cejlonski cimet. Več o cassia cimetu si lahko preberete TUKAJ, o cejlonskemu cimetu pa TUKAJ.
KLINČKI ali NAGELJNOVE ŽBICE
Klinčki so posušeni popki tropskega drevesa. Plodovi so zelo aromatični, ime pa so dobili po svoji obliki, ki je zelo podobna žebljičkom oziroma klinom. Njihova močna in malo pikantna aroma še bolj do izraza pride med kuhanjem, zato moramo biti pri kuhanju s klinčki zelo previdni.  V prazničnem času jih uporabljamo predvsem za začinjanje kuhanega vina, najrazličnejših piškotov, kompotov, sadnih kolačev ... Uporabljamo jih tudi kot dekorativno sredstvo - z njimi lahko prebadamo pomaranče, ki nato prostor odišavljajo z nežnim in svežim vonjem. Ponekod jih uporabljajo tudi kot začimbo za začinjanje mesa ali riža. Cele klinčke lahko kupite TUKAJ, mlete pa TUKAJ. Celi klinčki in pakiranje
KARDAMOM ali KARDAMON
Kardamom je začimba, ki ima zeli dišeč vonj. Z njim lahko odišavimo kavo in čaje, raznovrstne piškote in sadne sladice. Dodamo ga lahko tudi k mesnim jedem in kruhu. Cel plod lahko dodamo tudi mlečnemu rižu ali enolončnicam – ob koncu kuhanja ga iz jedi poberemo.  Če semena odpremo, lahko iz notranjosti dobimo zrna, ki jih lahko stremo v terilniku in poljubno uporabimo. Več o kardamomu v prahu si lahko preberete TUKAJ. Mleti kardamom
INGVER
Tako vonj, kot tudi okus ingverja, sta zelo sveža in prodorna, z rahlim priokusom limone. Pogosto se ga uporablja pri različnih kolačih, tortah in piškotih. V tujini je zelo znan tudi prazničen ingverjev kruh. Z ingverjem v prahu lahko začinimo tudi kompote in limonade, lahko pa iz ingverja v prahu pripravimo tudi čaj. V japonski, kitajski in indijski kuhinji je ingver (takoj za soljo) skoraj najpomembnejša začimba. Ingver v prahu je svetlo rjave barve. Preverite ga lahko TUKAJ. Ingver oziroma ingverjeva korenina
JANEŽEVA ZVEZDA oziroma ZVEZDASTI JANEŽ
Janeževa zvezda je vsekakor ena nujnih začimb praznične kuhinje – tako zaradi okusa, kot tudi zaradi svoje prikupne oblike. Zaradi slednje ga pogosto  uporabljam tudi pri raznovrstnih dekoracijah. Dobimo ga  lahko mletega (v prahu) ali pa celega – v obliki osemkrakih zvezdic. V vsakem kraku zvezde se nahaja njegovo seme. Ima sladko-pikanten okus. Več o janeževi zvezdi lahko preberete TUKAJ. Zvezdasti janež - celi

Želimo vam veliko prazničnega ustvarjanja!

Ekipa Začimbe.si
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno