» » Cejlonski cimet v prahu

Cejlonski cimet v prahu

1,75 3,49 

Cejlonski cimet spada med najstarejše poznane začimbe tega sveta. Ima sladko, lesnato aromo. Njegova uporaba je v zahodnem svetu precej omejena na slaščice, na Bližnjem vzhodu pa ga pogosto dodajajo tudi dušenemu mesu (zlasti jagnjetini) in perutnini na žaru. Ujema se z ingverjem, kardamomom, klinčki, kumino in muškatnim oreščkom.

Opis

Ena izmed najstarejših začimb, ki so omenjene tako v biblijski kot tudi sanskrtskih rokopisih, je tudi cejlonski cimet. Pridobiva se z nizkih zimzelenih dreves, kjer olupijo tanjše veje in notranjo plast lubja posušijo. Ima sladko in lesnato aromo, ki ima rahel priokus po klinčkih in agrumih. Arabci s cimetom začinijo skoraj vsako mesno in zelenjavno jed, v našem prostoru pa je najbolj razširjena njegova uporaba pri pripravi slaščic. Z aromo obogatimo vrsto kolačev, piškotov in nadevov. Cimet pogosto dodajamo tudi marmeladam in kompotom, v prazničnem času pa je njegova aroma nepogrešljiva komponenta kuhanega vina. Izvrstno se poda tudi h kavi – poleg okusa naj bi pozitivno vplival na prebavo in preprečuje slabost, ki je pri rednem pitju kave pogosta. Po svetu se cimet uporablja v različnih jedeh in pijačah. Ujema se še s hruškami, mandlji, marelicami, breskvami, perutnino … Začimbe, ki dopolnjujejo njegov okus pa so ingver, kardamom, klinčki, muškatni cvet in muškatni orešček.

Razlika med cejlonskim in cassia cimetom: Cassia cimet in njegova uporaba je razširjena po vsem svetu, medtem ko je cejlonski cimet redkejši in zaradi tega tudi dražji. Cejlonski cimet izvira iz Šrilanke, je svetlejše barve s sladkobno aromo in vsebuje manjšo količino kumarina kot večini poznan cassia cimet. Ta je temnejše barve, njegova aroma pa je rahlo pikantna. Izvira iz Kitajske. Če cimet uživamo v večjih količinah, je cejlonski veliko bolj primeren, kajti vsebuje znatno manjšo količino kumarina kot sorodni cassia.

Cejlonski cimet je primeren za: mesne, zelenjavne jedi, sladice (kolači,piškoti, nadevi …), zavitke, jabolčne pite, slivove cmoke, marmelade, kompote, kuhano vino, kavo …

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Cejlonski cimet poreklo: Šri Lanka

Dodatne informacije

Pakiranje

Doza – 45g, Refil vrečka – 45g, Doza – 70g, Refil vrečka – 100g

Ocene

Zaenkrat še ni ocen.

Bodi prvi ocenjevalec “Cejlonski cimet v prahu”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja