» » Cimet v prahu

Cimet v prahu

2,00 3,00 

Cassia cimet spada med najstarejše poznane začimbe tega sveta. Ima sladko, lesnato aromo. Njegova uporaba je v zahodnem svetu precej omejena na slaščice, na Bližnjem vzhodu pa ga pogosto dodajajo tudi dušenemu mesu (zlasti jagnjetini) in perutnini na žaru. Ujema se z ingverjem, kardamomom, klinčki, kumino in muškatnim oreščkom.

Opis

Ena izmed najstarejših začimb, ki so omenjene tako v biblijski kot tudi sanskrtskih rokopisih, je tudi cimet. Pridobiva se z nizkih zimzelenih dreves, kjer olupijo tanjše veje in notranjo plast lubja posušijo. Ima sladko in lesnato aromo, ki ima rahel priokus po klinčkih in agrumih. Arabci s cimetom začinijo skoraj vsako mesno in zelenjavno jed, v našem prostoru pa je najbolj razširjena njegova uporaba pri pripravi slaščic. Z njegovo aromo obogatimo vrsto kolačev, piškotov in nadevov. Pogosto ga dodajamo tudi marmeladam in kompotom, v prazničnem času pa je njegova aroma nepogrešljiva komponenta kuhanega vina. Izvrstno se poda tudi h kavi, saj lahko poleg okusa pozitivno vpliva še na prebavo in preprečuje slabost, ki je pri rednem pitju kave pogosta. Po svetu se uporablja v različnih jedeh in pijačah. Ujema se še s hruškami, mandlji, marelico, perutnino … Začimbe, ki dopolnjujejo njegov okus pa so ingver, kardamom, klinčki, muškatni cvet in muškatni orešček.

Razlika med cejlonskim in cassia cimetom: Cassia cimet in njegova uporaba je razširjena po vsem svetu, medtem ko je cejlonski cimet redkejši in zaradi tega tudi dražji. Cejlonski cimet izvira iz Šrilanke, je svetlejše barve, ima sladkobno aromo in vsebuje manjšo količino kumarina kot večini poznani cassia. Cassia pa izvira iz Kitajske, je temnejše barve, njegova aroma pa je rahlo pikantna. Če cimet uživamo v večjih količinah je cejlonski veliko bolj primeren, kajti vsebuje znatno manjšo količino kumarina kot sorodni cassia.

Cimet je primeren za: mesne, zelenjavne jedi, sladice (kolači, piškoti, nadevi …), jabolčni zavitek (štrudelj), slivovi cmoki, marmelade, kompoti, kuhano vino, kavo

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Cimet poreklo: Indonezija

Dodatne informacije

Pakiranje

Doza – 60g, Refil vrečka – 60g

Ocene

Zaenkrat še ni ocen.

Bodi prvi ocenjevalec “Cimet v prahu”