Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Bešamel: Klasična francoska omaka z bogato zgodovino in vsestransko uporabo

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
besamel: klasicna francoska omaka z bogato zgodovino in vsestransko uporabo

Bešamel omaka je osnovna jed francoske kuhinje in je kot takšna osnova številnih klasičnih jedi. Ta preprosta omaka, narejena iz juhe, mleka in začimb po želji, se uporablja že stoletja in je še vedno osnovni element kuhinj po vsem svetu. Njena univerzalna uporaba narekuje, da je priprava te omake ena izmed prvih stvari, ki je jih mora naučiti vsak, ko začne pridobivati kulinarično kilometrino.

1. Zgodovina in nastanek bešamel omake


Bešamelova omaka je nastala v Toskani v obdobju renesanse, ko so jo zaradi njene lepljive in goste konsistence imenovali "lepilna omaka". Kremno belo bešamel omako so leta 1533 v Francijo prinesli kuharji Katarine Medičejske (žene Henrika II.).

Ime je dobila po Louisu de Béchamelu, glavnem upravniku francoskega kralja Ludvika XIV. Čeprav se je pogosto pojavljala v italijanskih kuharskih knjigah iz obdobja renesanse (kot omaka z lepilom - salsa colla), so jo preimenovali leta 1651, ko je bila objavljena v kuharski knjigi "Le Cuisinier Francois", ki velja za temelj francoske kuhinje. 

Uporabljala se je kot osnova za različne jedi, vključno z juhami in omakami, in je tako veljala za osnovo klasične francoske kuhinje. Danes se bešamel omaka še vedno uporablja v številnih tradicionalnih francoskih jedeh, postala pa je tudi stalnica v drugih kuhinjah, vključno z italijansko in sredozemsko.

2. Bešamel omaka in njene različice


Obstaja več različic bešamel omake, vsaka izmed njih pa ima seveda svoj edinstven okus in teksturo. Izbrali smo pet najpogosteje pripravljenih različic bešamel omake:

  • Klasična bešamel omaka: Brez klasike pač ne gre. Tradicionalna bešamel omaka, ki je narejena iz mešanice masla, mleka, moke in začimb po našem okusu. Ta omaka se uporablja kot osnova za številne jedi in se lahko še dodatno aromatizira z različnimi sestavinami, kot so muškatni orešček, sol, poper, ipd..
  • Mornayjeva omaka: K tej omaki dodamo sir, običajno gruyère ali parmezan. Ta omaka se pogosto uporablja za jedi, kot so makaroni s sirom, gratinirane jedi in jedi iz pečenih testenin.
  • Gorčična bešamel omaka: To je bešamel omaka, ki jo začinimo z gorčico, katera ji daje pikanten in obogaten okus. Ta omaka se pogosto uporablja kot osnova za omake za meso, kot sta pršut ali piščanec, ali kot preliv za gratine.
  • Zeliščna bešamel omaka: V tej omaki so dodana sveža ali posušena zelišča, kot so timijan, rožmarin ali bazilika. Ta omaka se pogosto uporablja kot osnova za juhe ali omake za zelenjavo, kot so šparglji ali brokoli.
  • Česnova bešamel omaka: Bešamel omaka, kateri dodamo česen, ki ji daje močan in aromatičen okus. Ta omaka se pogosto uporablja kot osnova za omake za meso, kot sta zrezek ali piščanec, ali kot preliv za gratinirane jedi.

3. Kaj pa bešamel omaka brez masla ali brezglutenska bešamel omaka?


Bešamel omaka je običajno pripravljena masla in moke, ki sta glavni sestavini, a hkrati velika ovira za vse tiste, ki se zaradi lastnih ali zdravstvenih omejitev držijo diet. A, ker je sestavljena iz tako preprostih sestavin, lahko le-te enostavno prilagodimo in tako ustvarimo ustrezno različico bešamel omake.

  • Bešamel omaka brez moke: Preprosto povedano, bešamel omaka je omaka na osnovi mleka, ki ga zgostimo z moko. Začne se z "belo juho", ki je dejansko mešanica moke in masla, ki se skuhata v pasto. Nato tej omaki dodamo še mleko in tako nastane bešamel omaka. Bešamel omake sicer ne moremo pripravit brez moke, lahko pa moko nadomestimo z ustrezno različico brezglutenske moke in jo tako brez težav uvrstimo na jedilnik brezglutenskih diet. Mi smo za pripravo uporabili riževo moko, recept pa čaka tukaj.
  • Bešamel omaka brez masla: Bešamel omaka je običajno sestavljena iz treh glavnih sestavin: moke, masla in mleka. A, kako pripraviti bešamel omako, če nam je zmanjkalo masla ali ga zaradi drugih dejavnikov ne uživamo? Enostavno, maslo lahko zamenjamo z olivnim oljem, za malo dodatnega okusa pa v omako naribamo malo parmezana, gorjer ali cheddar sira. Sama izbira okusa sira ni tako pomembna, kot je pomembno to, da se sir zelo lepo raztopi. Recept za bešamel omako brez olja čaka tukaj.
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-1,27 €
Skupaj:
11,43 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno