Sestavine:
- 50 g masla
- 2 jedilni žlici moke
- 2,5 dcl mleka
- sol
- beli poper
- muškatni orešček
- 70 g masla
- 70 g moke
- 8 dcl mleka
- 200 g poljubnega sira (zelo dobro izpade čedar)
- 1 jedilna žlica dijonske gorčice
- muškatni orešček
- beli poper
Bešamel omaka je znana tudi pod imenom bela omaka. Izvira iz Francije in je ena od osnovnih omak. Pripravljena pa je iz treh glavnih sestavin: masla, moke in mleka.
Pa dober tek!
Za bešamel omako najprej pripravimo maslo z moko oziroma beurre manie. V kozici z debelim dnom razpustimo maslo.
Postopek priprave je podoben zgornjemu. Najprej v kozici z debelim dnom raztopimo maslo.
Dodamo moko in z metlico penasto umešamo. Dodamo mleko ter na nizkem ognju na rahlo mešamo skoraj vretja. Vmes dodamo še začimbe (sol, poper, muškatni orešček).
Ko je vsebina lonca že segreta in se začne zgoščevati, začnemo vstrajno mešati do želene gostote.
Kozico odstavimo z vira toplote in vmešamao še prej nariban sir. Z metlico dobro premešamo, da se sir stopi in sestavine pomešajo.
Rezultat je vrhunska kremna bešamel omaka, ki bo vaše jedi gotovo izpilila do potankosti.