Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Bešamel omaka / bela omaka

  • (1)
  • Čas priprave: 20 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 13
besamel omaka  bela omaka

Bešamel omaka je znana tudi pod imenom bela omaka. Izvira iz Francije in je ena od osnovnih omak. Pripravljena pa je iz treh glavnih sestavin: masla, moke in mleka.




*Marsikoga preseneti velika količina mleka, ki se uporabi pri tem receptu. Iz izkušenj vam povem, da s to količino pride ravno prav kremne bešamel omake za lazanjo, ki jo pripravljamo v pekaču 30 x 23 x 5 centimetrov (mere so približne).




Rezultat je vrhunska kremna bešamel omaka, ki bo vaše jedi gotovo izpilila do potankosti. 

Pa dober tek!



BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Bešamel omaka / bela omaka

  • Čas priprave: 20 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 13

Sestavine:

  • 50 g masla
  • 2 jedilni žlici moke
  • 2,5 dcl mleka
  • sol
  • beli poper
  • muškatni orešček
  • 70 g masla
  • 70 g moke
  • 8 dcl mleka
  • 200 g poljubnega sira (zelo dobro izpade čedar)
  • 1 jedilna žlica dijonske gorčice
  • muškatni orešček
  • beli poper

Navodila za uporabo:

1. Korak

Za bešamel omako najprej pripravimo maslo z moko oziroma beurre manie. V kozici z debelim dnom razpustimo maslo.

2. Korak Dodamo moko in z metlico dobro premešamo. Ko dobimo belo gosto zmes (beurre manie – ta reč se pogosto uporablja za zgoščevanje omak; dodamo na koncu kuhanja), dolijemo še mleko.
3. Korak Z metlico mešamo, dokler se bela omaka ne zgosti. Vmes dodamo še sol, poper in muškani orešček.
4. Korak V kolikor pripravljate lazanjo ali pa kakšno drugo podobno jed, vam vsekakor priporočamo, da namesto zgornje bešamel omake pripravite nekaj drugega. Z vami bomo delili recept za posebno bešamel omako in – verjamite – ta omaka vas ne bo razočarala.
1. Korak

Postopek priprave je podoben zgornjemu. Najprej v kozici z debelim dnom raztopimo maslo.

2. Korak

Dodamo moko in z metlico penasto umešamo. Dodamo mleko ter na nizkem ognju na rahlo mešamo skoraj vretja. Vmes dodamo še začimbe (sol, poper, muškatni orešček).

3. Korak

Ko je vsebina lonca že segreta in se začne zgoščevati, začnemo vstrajno mešati do želene gostote.

4. Korak Na koncu dodamo še veliko jedilno žlico dijonske gorčice in dobro pomešamo.
5. Korak

Kozico odstavimo z vira toplote in vmešamao še prej nariban sir. Z metlico dobro premešamo, da se sir stopi in sestavine pomešajo.

6. Korak

Rezultat je vrhunska kremna bešamel omaka, ki bo vaše jedi gotovo izpilila do potankosti.

Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno