Zeljne krpice z mletim mesom so okusna jed, ki jo lahko pripravimo tako za kosilo kot za večerjo. Ta obrok ne postreže le s polnim okusom, ampak ima tudi številne zdravilne lastnosti. Zelje je glavna jed in zelje je tista sestavina, ki slovi po visoki vsebnosti vitaminov in mineralov, ki pa so bistvenega pomena za zdravje.
Zeljne krpice so tradicionalna jed v številnih delih sveta, pogosto pa jih povezujemo z vzhodnoevropsko kuhinjo. Jed je sestavljena iz mletega mesa in zelja, ki se nato skupaj pokuhata in tako skupaj z začimbami ustvarita aromatično omako.
Kako pripravimo zeljne krpice z mletim mesom?
Zeljne zavitke z mletim mesom lahko pripravimo na več načinov. Ker je jed tako enostavna in njena pripravljena iz osnovnih sestavin, lahko recept brez težav prilagodimo svojim okusom. Nekateri recepti narekujejo uporabo le govejega mesa, spet drugi svinjino ali uporabo piščančjega mesa. Mesni mešanici lahko dodamo tudi začimbe in zelišča in tako ustvarimo še bolj aromatično jed. Med priljubljenimi začimbami so paprika, kumina in origano.
Triki in nasveti za pripravo zeljnih krpic z mletim mesom
- Pomembna je izbira prave vrste zelja. Običajno uporabimo zelje, ki ima tesno stisnjene liste. Med čiščenjem zelnih listov ne smemo pozabiti odstraniti stebla. Na dnu izrežemo luknjo v obliki stožca in tako odstranimo steblo oziroma sredico zeljne glave. Lahko uporabimo tudi rdeče zelje.
- Za boljši okus nadeva meso začinimo z najljubšimi začimbami in zelišči. Priljubljene začimbe so: paprika, kumina in origano.
- Zeljne krpice so običajno kuhane v aromatični omaki, na primer paradižnikovi ali gobovi. Izberite omako, ki dopolnjuje okuse tako mesa in zelja.
- Da se zeljne krpice res dobro skuhajo, jih je najbolje kuhati počasi in pri nizki temperaturi. Čeprav je priprava jedi enostavna, si je potrebno za le-to vzeti čas.