Sestavine:
- krompir (6 srednje velikih krompirjev)
- olje (olivno ali rastlinsko)
- črni poper (grobo mleti)
- sol
- dimljena paprika v prahu
- zeljnata glava
- olje (olivno ali rastlinsko)
- mešanica poprov
- sol
- dimljena paprika v prahu
- mleti česen
Velikokrat se zgodi, da nam zmanjka idej, kako "klasične" sestavine uporabiti na malo bolj inovativen način. Tokrat vam predstavljamo recept, kjer smo iz zelja pripravili pečene zeljnate cvetlice. Odlično se podajo k pečenemu krompirčku, lahko pa jih uporabimo tudi kot prilogo k mesu. Z zelo malo dela lahko pripravimo zelo okusen obrok. :)
Zelje vsebuje zelo veliko vitamina C, še nekaj drugih vitaminov in mineralov. Če zelje kupujemo v trgovini, se najbolje splača kupiti celo zeljnato glavo; prerezano ali pa naribano zelje, saj zaradi zraka in svetlobe precej hitro izgublja C vitamin. Na hladnem in suhem lahko zeljnato glavo hranimo kar nekaj časa; če pa del zeljnate glave že uporabimo, lahko preostanek v tesno zaprti posodi hranimo malo več kot teden dni.
Količine v receptu so primerne za nasiten obrok za osebi.
Pa dober tek!
Krompir olupimo in ga narežemo na približno enako velike krajce.
Dobro premešamo, da se začimbe in olje enakomerno razporedijo po vseh rezinah.
*Pripravimo še zeljnate cvetlice, saj jih istočasno pečemo na istem pekaču.
Za pripravo potrebujemo celo zeljnato glavo. Zgornje liste odstranimo in vržemo na kompost.