Sestavine:
- 200 g špagetov ali druge željene testenine
- 100 g pancete ali guanciale (ali slanine kot nadomestek)
- 2 jajci
- 50 g parmezana (ali pecorina) sira, sveže naribanega
- Sol in sveže mleti črni poper
- 1 žlička BAM česna v prahu
Navodila za uporabo:
1
V velikem loncu pristavite vodo in jo segrejte do vrenja. Ko voda zavre, ji dodajte malo soli in kuhajte testenine po navodilih na embalaži, običajno 8-10 minut, dokler niso al dente. Preden odcedite testenine, si prihranite skodelico kuhalne vode za kasneje.
2
Medtem ko se testenine kuhajo, narežite panceto ali guanciale na tanke trakove ali kocke.
3
V veliki ponvi na srednji vročini segrejte malo olivnega olja. Dodajte panceto ali guanciale in jo pražite, dokler ne postane hrustljava in rahlo zlato rjava, približno 5-7 minut. Dodajte BAM Česen v prahu.
4
V skledi stepite jajci in dodajte sveže nariban parmezan (ali pecorino) sir. Dobro premešajte, dokler ne dobite gladke mešanice.
5
Ko so testenine al dente, jih odcedite, vendar pred tem prihranite skodelico kuhalne vode. Dodajte kuhane testenine v ponev k panceti ali guancialeu. Dobro premešajte, da se okusi prepojijo.
6
Nato odstranite ponev s štedilnika in hitro vmešajte mešanico jajc in sira v testenine. Ta korak je pomemben, da se jajca ne strdijo, ampak da dobite kremast carbonara omako.
7
Če se zdi, da je omaka presuha, postopoma dodajte malo prihranjene kuhalne vode od testenin in mešajte, dokler ne dosežete želene kremaste konsistence.Solite in poprajte po okusu. Bodite previdni pri soljenju, saj je panceta že slana.
8
Takoj postrezite in uživajte v okusnih testeninah carbonara!