Sestavine:
- 3 kg svinjskega pleča
- 3 žlice grobe soli
- 2 čajni žlici mletega črnega popra
- 2 čajni žlici BAM mešanice BBQ: Über Alles
- olivno olje
- strok česna
- dve čebuli
- 4 dcl suhega belega vina
- 30 g moke
- 500 ml jušne osnove
- sol in poper
Poznaš rek, da bi naj na silvesterski večerji glavno vlogo igrala ravno svinjska pečenka? Pravijo, da to pomeni nove začetke, saj svinja z rilcem rine naprej in s tem "vohlja" po novih začetkih.
Pa naj bo tako!
Če želiš, da bo tvoja svinjska pečena res sočna, a na zunaj hrustljava, moraš upoštevati nasledenje:
Svinjska koža: posušite kožo s papirnatimi brisačkami. Če čas dopušča, pustite v hladilniku nepokrito čez noč (pomaga tudi 1 uro).
Pečico segrejte na 220 °/ 200 °C ventilator.
Začinite meso: svinjsko meso potresite z 1 1/2 žličke soli, vsem poprom, ter 1 žlico olivnega olja. Vtrite v meso, prav v vse razpoke in razpoke.
Posolite kožo: svinjino obrnite, kožo pokapajte z 1 žličko olivnega olja, nato pa jo podrgnite s prsti. Vse skupaj potresite s preostalo 1 1/2 žličke soli, pri čemer pazite, da dobite enakomerno pokritost. Nesoljene zaplate ne bodo mehurčasto prasketale, temveč bodo trde plošče.
Česen in čebula: v pekač položite prepolovljene čebulice česna in čebule. Nanje položite svinjsko kožo tako ga koža gleda navzgor.
Vino: vino previdno vlijete v pekač, pri čemer pazite, da kože ne zmočimo.
Spodnja pečica: pečico takoj znižajte na 160 °C /140 °C ventilator.
Pečenje: pecite 2 uri in pol. Po 1 1/2 uri preverite, če je svinjina zvita in če je celotna površina kože znatno neravna. Če je tako, prilagodite meso tako, da bo površina kože čim bolj ravna. To naredite tako, da iz ALU folije pripravite kroglice in z njimi podprete meso in s poravnate površino.Nato meso v pečico postavite še za preostalo 1 uro.
Če se vidite, da sok mesa in olje iz pekača izparevata, dodajte malo vode. Če so na koži plešasti madeži brez soli, rahlo poškropite z oljnim razpršilom (ali rahlo premažite z oljem) in nato potresite s soljo. (Ne pozabite, sol = peneča koža!)
Povečajte toploto: pečico vklopite na 250 °C (vse vrste pečic).
Postavite cedilo na skledo in postrgajte 3 žlice soka, ki ga je med peko spustilo svinjsko meso. Ne pozabite na čebulo in česnom. Skozi cedilo iztisnite sok, nato zavrzite čebulo in česen. Ponev z maščobo segrejte na srednjem ognju. Dodajte moko in kuhajte 1 minuto.
Med mešanjem dodajte jušno osnovo. Dušite, dokler se ne zgosti do konsistence sirupa – približno 3 minute. Ne pozabite, da se še dodatno zgosti, ko se nekoliko ohladi. Sol in poper prilagodite po okusu. Nalijte v servirni vrč. Postrezite s skupaj s svinjino. Dober tek!