
Sestavine:
- 450 g krompirja
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 žlica ekstra deviškega olivnega olja
- 1 žlica sveže sesekljanega rožmarina
- 1 žlička česna v prahu
- 1/2 žličke čilija v prahu
- ščep soli
- sveže mlet črni poper
- BAM mešanica začimb za krompir
Pečen krompir z maslom se sliši kot odlična ideja. Vsi imamo radi maslo, a resnica je, da se na močnem ognju prehitro zažge. Če se krompir prehitro zažge, izgubimo tisto hrustljavost, ki pa jo pečen krompir mora imeti.
Torej, pri peki krompirja moramo biti pozorni že pri prvem koraku: izbira olja.
Oljčno olje ima odličen okus s krompirjem, vendar to še ni točno tisto, kar si želimo. Predlagamo mešanje z rastlinskim oljem.
Nato nadaljujemo na sorto krompirja. Če le lahko, izberemo sorto "baby Yukon zlato". Ali drugo kremasto sorto, predlagamo rdeč krompir.
Na koncu sledijo še začimbe. Uporabimo lahko poljubne začimbe – čili, česen v prahu, papriko, kumino, taco začimbe, celo koriander ali uporabite BAM mešanico začimb za krompir.
A, pomembno! Suhih začimb ne smemo dodati prehitro, saj se lahko zažgejo in na pečen krompir ne dajo pravega okusa. Dodajamo v zadnjih nekaj minutah kuhanja.
Pri uporabi svežih zeliščih pa je malo drugače. Če uporabljamo močnejša zelišča, kot sta rožmarin ali timijan, ju je dobro dodati na začetku peke. Zelišča kot so drobnjak, peteršilj ali bazilika pa je potrebno uporabiti v zadnjem trenutku, saj ne želimo, da se na pečen krompir uležejo "žalostne" in izgledajo uvenele.