Sigurno ste že slišali za to opojno dobro aromatično pijačo, ki ji rečemo PUNČ ...?
Ta priljubljena pijača izvira iz Indije in je tam znana pod imenom imenom Panch, kar je Hidujska beseda za "pet".
Ime se navezuje na pet sestavin, ki so se nahajale v izvirnem receptu. Od tod izvira tudi Angleški prevod: punch.
Po številu pet je dobila ime tudi znana indijska mešanica "panch phoron", ki je sestavljena iz semen sabljastega triplata (grško seno), kumine, črne kumine, gorčičnih semen in komarčka.
Sestavine iz izvirnega recepta naj bi bile: voda, vino, sadje, limonin sok in začimbe. Arak, črni čaj, limetin sok in sok grenke pomaranče ter sladkor, so dodali receptu kasneje. Danes namesto Arak-a (močnega indijskega žganja) dodamo rum. Punču lahko dodamo še posebne sestavine, ki poskrbijo za prav poseben okus punča ... Od začimb lahko dodamo zvezdasti janež, pomarančo, ingver, vaniljo, klinčke, zelo dobro se obnese tudi mešanica začimb za kuhano vino. V nekaterih receptih za zasledimo še sestavine kot so bezgov sirup, pomarančni liker, vinjak, jabolčni sok ... Za čaj pa lahko uporabite pravi čaj ali sadni čaj. Torej, kot ponavadi: edina meja sta vaša domišljija in okus.
Pa poglejmo kakšne sestavine smo za pripravo uporabili mi ...
Otroci lahko pijejo tak punč. Če pa imate radi rum in bi radi naredili punč za odrasle, potem lahko pripravljenemu punču dodate še merico ruma.
Punč lahko pijete topel ali hladen - v vsakem primeru je izvrsten :)
Recept je prispevala Monika. Hvala. :)