Polnjene oz. filane paprike, klasika naših jedilnikov. Le kdo jih nima rad. Postrežene s pire krompirjem ali le rezino dobrega kruha. Slava jim.
Nasvet:
Pri pripravi polnjenih paprik lahko uporabite paprike drugih barv in tako klasično jed malo popestrite.
Če se vam zgodi, da imate v omaki grudice, omako zmiksajte s paličnim mešalnikom in jo precedite, preden vanjo položite polnjene paprike.
Recept je prispevala Monika.
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Polnjena paprika (filana paprika)
Čas priprave:
1 ura
Težavnost:
Št. sestavin:
14
Sestavine:
300 g mletega mešanega mesa
3 paprike sorte babura
2 - 3 žlici pšeničnega zdroba ali pest kuhanega riža
Peteršilj
Sol
Poper
1 jajce
Mleti česen
Žlica sušene jušne zelenjave ali žlička zelenjavne osnove
200 ml paradižnikove mezge
Par centimetrov paradižnikovega koncentrata iz tube
Žlica ali dve moke
Žlička sladkorja
Mleta paprika
Navodila za uporabo:
1. Korak
Paprike najprej operete, jim odrežete del s pecljem, ter previdno odstranite semenje. Pecljem obrežete semenjski del in jih prihranite za kuho.
2. Korak
Notranjost paprik splaknete z vodo.
3. Korak
V skledi zmešate nadev za filane paprike. Mesu dodate surov zdrob ali kuhan ohlajen riž, peteršilj, zelenjavno osnovo, sol, poper, mleti česen in surovo jajce.
4. Korak
Dobro premešate z rokami, da so vse sestavine enakomerno razporejene po mesu.
5. Korak
Z mesnim pripravkom napolnite paprike.
6. Korak
Če ste uporabili zdrob, paprik ne polnite čisto do vrha, ker se bo med kuhanjem zdrob še napel.
7. Korak
Napolnjene paprike pokrijte z izrezanimi peclji- pokrovčki in jih pokončno postavite v lonec.
8. Korak
Če imate paprik manj, jih v lonec poležete. Zalijte s toliko vode, da so paprike prekrite.
9. Korak
Vodo samo posolite in kuhajte 30 minut.
10. Korak
Po tem času paprike vzemite iz lonca, tekočino pa prelijte v drugo posodo.
11. Korak
V loncu na olju rahlo popražite moko, ji dodajte mleto papriko, sladkor, koncentrat in mezgo ter ob mešanju dolivajte vodo v kateri so se kuhale paprike.
12. Korak
Dolivajte jo postopoma, med počasnim vretjem.
13. Korak
Mešajte, da ne nastajajo grudice. Ko se vam zazdi, da je omaka prava, tako po gostoti kot tudi po okusu, vanjo položite polnjene paprike in kuhajte vsaj še pol ure, lahko tudi več.
14. Korak
Če paprike niso v celoti pokrite z omako, kar se rado zgodi, ko kuhate manjšo količino paprik, jih občasno obrnite v loncu. Bodite previdni, da ne olupite vseh paprik z mesa.
15. Korak
Omaka je prava, ko je kremna, gosta in na pogled žametna.
Za pripravo poljnenih paprik potrebujemo naslednje sestavine:
300 g mletega mešanega mesa
3 paprike sorte babura
2 - 3 žlici pšeničnega zdroba ali pest kuhanega riža
Peteršilj
Sol
Poper
1 jajce
Mleti česen
Žlica sušene jušne zelenjave ali žlička zelenjavne osnove
200 ml paradižnikove mezge
Par centimetrov paradižnikovega koncentrata iz tube
Žlica ali dve moke
Žlička sladkorja
Mleta paprika
Navodila za uporabo:
Polnjene paprike pripravimo na sledeč način:
Paprike najprej operete, jim odrežete del s pecljem, ter previdno odstranite semenje. Pecljem obrežete semenjski del in jih prihranite za kuho.
Notranjost paprik splaknete z vodo.
V skledi zmešate nadev za filane paprike. Mesu dodate surov zdrob ali kuhan ohlajen riž, peteršilj, zelenjavno osnovo, sol, poper, mleti česen in surovo jajce.
Dobro premešate z rokami, da so vse sestavine enakomerno razporejene po mesu.
Z mesnim pripravkom napolnite paprike.
Če ste uporabili zdrob, paprik ne polnite čisto do vrha, ker se bo med kuhanjem zdrob še napel.
Napolnjene paprike pokrijte z izrezanimi peclji- pokrovčki in jih pokončno postavite v lonec.
Če imate paprik manj, jih v lonec poležete. Zalijte s toliko vode, da so paprike prekrite.
Vodo samo posolite in kuhajte 30 minut.
Po tem času paprike vzemite iz lonca, tekočino pa prelijte v drugo posodo.
V loncu na olju rahlo popražite moko, ji dodajte mleto papriko, sladkor, koncentrat in mezgo ter ob mešanju dolivajte vodo v kateri so se kuhale paprike.
Dolivajte jo postopoma, med počasnim vretjem.
Mešajte, da ne nastajajo grudice. Ko se vam zazdi, da je omaka prava, tako po gostoti kot tudi po okusu, vanjo položite polnjene paprike in kuhajte vsaj še pol ure, lahko tudi več.
Če paprike niso v celoti pokrite z omako, kar se rado zgodi, ko kuhate manjšo količino paprik, jih občasno obrnite v loncu. Bodite previdni, da ne olupite vseh paprik z mesa.
Omaka je prava, ko je kremna, gosta in na pogled žametna.