Sestavine:
- dva nasekljana stroka česna
- dve žlici mletega ingverja
- 110 ml rdeče čili omake
- 60 ml sojine omake
- 1 žlica sezamovega olja
- 1 žlica rjavega sladkorja
- BAM mešanica Aglio & Pepperoncino
Marinade, ki jih pripravimo pravilno in uporabimo v zmernih količinah, lahko omehčajo meso, mu dodajo sočnost in izboljšajo okus. Prav tako lahko mariniranje omehča še tako žilave kose mesa.
Mariniranje je postopek namakanja mesa ali zelenjave v začinjeni tekočini, imenovani marinada. Postopek opravimo pred peko oziroma kuhanjem.
Za pripravo marinade se pogosto uporablja kislino (kot je kis ali sok citrusov) ali encim (kot so mango, papaja ali kivi) za izboljšanje okusa in spremembo teksture. Kislina ali encim v marinadi povzroči oslabitev mesnega tkiva, vendar je potrebno mariniranje prilagoditi izbranemu kosu mesa ali zelenjave. V nasprotnem primeru bo meso postalo kašasto in suho.
Marinade, ki jih pripravimo pravilno in uporabimo v zmernih količinah, lahko omehčajo meso, mu dodajo sočnost in izboljšajo okus.
Dobro pripravljena marinada ima pravo ravnovesje kisline, olja in začimb.
Sol, najprej z osmozo izvleče tekočino iz mesa; nato se slanica (mešanica mesne tekočine in soli) ponovno absorbira v meso pri tem pa razgrajuje mišične strukture.
Če v marinado dodamo čebulo ali česen, bosta s pomočjo vskravanja slanice svoje arome porinila pod površino mesa.
V marinado dodajamo tudi olja, ki se uporabljajo za prenos okusov topnih v maščobah. To so naprimer: zelišča, čili in druge začimbe.
Obstaja neskončno število načinov za pripravo lastne marinade. Z le nekaj osnovnimi izdelki iz shrambe lahko mesu in zelenjavi sicer običajnega okusa dodate ogromno okrepitev okusa.
Mi smo se tokrat odločili za marinado z rdečo čili omako. Marinada je tako primerna pri pripravi piščanca, svinjine, kozic ali tofuja. Mariniramo vsaj eno uro (ali čez noč). Dodatno pa lahko okus obogatimo še z BAM mešanico Aglio & Pepperoncino. Aglio & Peperoncino je z občutkom pripravljena mešanica iz različnih mediteranskih zelišč, ki ji dajejo svež in bogat okus. Struktura mešanice je drugačna, kot smo je vajeni, saj sestavine niso zmlete v prah. Vidimo lahko prepletajoče se barve, ki nam omogočajo, da v mešanici prepoznamo posamezne sestavine. Zelena zelišča – bazilika, origano in peteršilj – dodajo nežen poleten okus, rdeč čili s pomočjo česna poskrbi za pestrost, ostale sestavine pa okuse zaokrožijo.