Losos na posteljici iz rukole - okusen in lahek obrok, ki si ga lahko brez slabe vesti privoščimo tudi za večerjo. Pri pripravi moramo biti pozorni na zadostno količino začimb, da jed na koncu ni preveč pusta. Vaja dela mojstra ;)
Pa dober tek!
Recept nam je poslal Tomaž P.
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Losos z zelenjavo na posteljici iz rukole
Čas priprave:
30 min
Težavnost:
Št. sestavin:
12
Sestavine:
file lososa (najbolje je svežega, lahko tudi zmrznjenega)
rukola
limona
česen
češnjev paradižnik
rdeča paprika (bolši so šparglji, vendar smo izven sezone, zato paprika)
parmezan
začimbe (sol, poper, bazilika)
olivno olje
Navodila za uporabo:
1. Korak
Najprej pripravimo vse sestavine.
2. Korak
Rukolo operemo, odcedimo, lepo oblikujemo in postavimo na krožnik.
3. Korak
Po rukoli potresemo parmezan, čez pa pokapamo še olivno olje in limono.
4. Korak
Nekaj limone narežemo na kolobarje za dodatek ali dekoracijo.
5. Korak
Tako – vse je pripravljeno na začetek.
6. Korak
Češnjeve paradižnike uporabimo kot prilogo, zato jih prerežemo na polovičke.
7. Korak
V ponev dodamo olivno olje, ga rahlo segrejemo in na njem popražimo paradižnike. Zraven lahko dodamo tudi cel česen – da odda aromo – če pa imate zelo radi njegov okus, ga lahko nasekljate in pražite poleg paradižnikov.
8. Korak
Paradižnike posolimo in popramo. Dodamo lahko še druge začimbe, še posebej dobro zraven paše bazilika.
9. Korak
Ko so paradižniki dovolj prepraženi (pazimo, da ne padejo povsem skupaj), jih zložimo na krožnik poleg rukole.
10. Korak
Prav tako popražimo še papriko, ki smo jo pred tem narezali na dolge rezine.
11. Korak
Papriko začinimo po okusu.
12. Korak
Ko je paprika zmehčana, a še vedno ohranja strukturo, jo zložimo na posteljico iz rukole.
13. Korak
Sedaj manjka le še losos. ;)
14. Korak
Lososov file moramo dobro osušiti. To storimo tako, da file položimo na papirnato brisačko in ga z vseh strani popivnamo.
15. Korak
File moramo dobro začiniti s soljo, saj je drugače brez okusa.
Popečemo ga na olju na zelo preprost način; v ponvi segrejemo olje, file položimo na olje in ga tako pustimo približno 4 minute. Spodnja polovica se bo lepo obarvala. Po 4 – 5 minutah ga obrnemo in še na drugi strani pečemo približno 4 minute. Vmes fileja ni potrebno premikati.
17. Korak
Po 10 minutah skupnega pečenja, bi moral biti file ravno prav pečen – imeti mora rahlo hrustljavo skorjo(*seveda je pečenje odvisno tudi od debeline kosa).
18. Korak
Lososa prenesemo na posteljico iz rukole in paprike.
19. Korak
Kot dekoracijo dodamo še limono, po želji pa lahko file še dodatno pokapamo z limoninim sokom.
* Po želji lahko poleg uporabimo tudi balzamični kis ali balzamično glazuro.
file lososa (najbolje je svežega, lahko tudi zmrznjenega)
rukola
limona
česen
češnjev paradižnik
rdeča paprika (bolši so šparglji, vendar smo izven sezone, zato paprika)
parmezan
začimbe (sol, poper, bazilika)
olivno olje
Navodila za uporabo:
Priprava – losos na posteljici iz rukole:
Najprej pripravimo vse sestavine.
Rukolo operemo, odcedimo, lepo oblikujemo in postavimo na krožnik.
Po rukoli potresemo parmezan, čez pa pokapamo še olivno olje in limono.
Nekaj limone narežemo na kolobarje za dodatek ali dekoracijo.
Tako – vse je pripravljeno na začetek.
Češnjeve paradižnike uporabimo kot prilogo, zato jih prerežemo na polovičke.
V ponev dodamo olivno olje, ga rahlo segrejemo in na njem popražimo paradižnike. Zraven lahko dodamo tudi cel česen – da odda aromo – če pa imate zelo radi njegov okus, ga lahko nasekljate in pražite poleg paradižnikov.
Paradižnike posolimo in popramo. Dodamo lahko še druge začimbe, še posebej dobro zraven paše bazilika.
Ko so paradižniki dovolj prepraženi (pazimo, da ne padejo povsem skupaj), jih zložimo na krožnik poleg rukole.
Prav tako popražimo še papriko, ki smo jo pred tem narezali na dolge rezine.
Papriko začinimo po okusu.
Ko je paprika zmehčana, a še vedno ohranja strukturo, jo zložimo na posteljico iz rukole.
Sedaj manjka le še losos. ;)
Lososov file moramo dobro osušiti. To storimo tako, da file položimo na papirnato brisačko in ga z vseh strani popivnamo.
File moramo dobro začiniti s soljo, saj je drugače brez okusa.
Popečemo ga na olju na zelo preprost način; v ponvi segrejemo olje, file položimo na olje in ga tako pustimo približno 4 minute. Spodnja polovica se bo lepo obarvala. Po 4 – 5 minutah ga obrnemo in še na drugi strani pečemo približno 4 minute. Vmes fileja ni potrebno premikati.
Po 10 minutah skupnega pečenja, bi moral biti file ravno prav pečen – imeti mora rahlo hrustljavo skorjo(*seveda je pečenje odvisno tudi od debeline kosa).
Lososa prenesemo na posteljico iz rukole in paprike.
Kot dekoracijo dodamo še limono, po želji pa lahko file še dodatno pokapamo z limoninim sokom.
* Po želji lahko poleg uporabimo tudi balzamični kis ali balzamično glazuro.