Sezona kumaric je na višku. Sedaj je pravi čas, da si pripravite ozimnico iz vloženih kumaric. Kaj pa narediti s tistimi kumarami, ki so vas nekoliko prehitele in so prevelike za v kozarec? V solati ste se jih že preobjedli? Potem si naredite omako, po kateri si boste obliznili vse prste!
Kumare v omaki so odlična samostojna jed s kruhom, ob njej pa boste uživali tudi z dodatkom porcije pire krompirja.
Dobro je vedeti:
- Kumare ponavadi grenijo, če je poletje presuho. Zato poskrbite, da bodo vedno zalite.
- Odcejene in ožete kumare so težje prebavljive.
- Kot skoraj vsa zelenjava in sadje, so tudi kumare najbolj zdrave, če jih uživamo presne.
- Sveže iztisnjen sok iz kumar je odličen izotonični napitek.
- Če ste zvečer na zabavi preveč popili, se s kosom kumare lahko ognete jutranjemu mačku.
- Pred spanjem pojejte kos kumare. Vitamin B in elektroliti bodo poskrbeli za ravnovesje v vašem telesu.
- Kumara izboljša zadah v ustih.
- Rezino kumare za 30 sekund pritisnemo z jezikom na nebo. Sokovi bodo uničili bakterije, ki so odgovorne za slab zadah.
- Kumare so odličen čistilec našega telesa.
Recept je prispevala Monika.
Pa dober tek! :)