Juha iz posušenih vijoličnočrnih Pasilla čilijev je zagotovo nekaj, s čimer lahko presenetite marsikaterega gurmana. Pasilla čili juhi zagotovi rahlo čokoladno noto, ki na trenutke spominja še na okus suhih sliv, in temno rdečo barvo. Spada med najmanj pekoče čilije, zato se nikar ne bojte, da bo vaša juha tako pekoča, da bo neužitna. Prav nasprotno! Čiliji zagotovijo rahlo pikantno aromo, v kateri še zmeraj lahko uživamo. S pasiranjem na koncu poskrbimo, da je juha kremna in brez koščkov čilija, njen okus pa dovršimo še s kislo smetano.
Nasvet: če imamo doma avokado, lahko na koncu v juho dodamo še male koščke avokada.
Pa dober tek!
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Juha iz Pasilla čilijev
Čas priprave:
20 min
Težavnost:
Št. sestavin:
14
Sestavine:
50 g oziroma cela vrečka Pasilla čilijev. Kupite jih lahko TUKAJ.
2 srednji čebuli
5 strokov česna in česen v prahu
voda
sol
poper
origano, najbolje mehiški
200 g pelatov v koščkih ali 2 sveža paradižnika
4 srednje krompirje
kisla smetana
Navodila za uporabo:
1. Korak
Čilije prelijemo z vročo vodo in jih namakamo kar nekaj časa, lahko tudi uro ali dve. Nujno je, da se čiliji zmehčajo.
2. Korak
Ko so čiliji zmehčani, odrežemo peclje, čilije razpolovimo in odstranimo semena.
3. Korak
Čilije narežemo na majhne koščke.
4. Korak
Olupimo in nasekljamo čebulo in česen.
5. Korak
V ponvi segrejemo olivno olje. Najprej dodamo čebulo, malo popražimo, nato pa še česen.
6. Korak
Ko sta čebula in česen rahlo prepražena, dodamo še Pasilla čilije. Pražimo približno 2,3 minute.
7. Korak
Zalijemo s paradižnikom oziroma pelati v koščkih.
8. Korak
Dodamo še približno 0,8 l vode in začimbe: origano, sol, poper. Dodamo še olupljen in na kocke narezan krompir.
9. Korak
Zavremo in nato zmanjšamo ogenj.
10. Korak
Na nizki temperaturi v napol pokriti posodi kuhamo še približno 30 minut oziroma toliko časa, da je krompir skuhan.
11. Korak
S paličnim mešalnikom juho spasiramo. Če se nam zdi pregosta, dodamo še malo vode.
12. Korak
Serviramo. V krožnik lahko dodamo še žlico kisle smetane.
13. Korak
Zraven ponudimo še popečen kruh, krušne kocke ali pa jušne kroglice.