1
Najprej se lotimo priprave testa. V veliko posodi združimo vse sestavine: skozi sito presejemo moko in sladkor v prahu, da ni grudic, dodamo še hladno maslo, ki ga prej narežemo na kocke, nato pa še vanilin sladkor, polovico čajne žličke limonine lupinice, polovico pecilnega praška, 2 rumenjaka in 4 jedilne žlice kisle smetane.
2
Na hitro zgnetemo čvrsto testo in ga oblikujemo v kepo.
3
Testo zavijemo v plastično folijo (lahko ga položimo tudi v plastično vrečko za vlaganje) in približno eno uro postavimo v hladilnik.
4
Vmes pripravimo nadevJabolka olupimo, odstranimo peške in naribamo.
5
Dodamo sladkor, rum in cimet ter dobro premešamo.
6
Pomokamo delovno površino.
7
Ohlajeno testo razdelimo na dva dela: 2/3 in 1/3.
8
Večji del testa razvaljamo v krog, ki je približno istega oziroma malo večjega premera (da lahko obložimo tudi robove), kot pekač. Debelina testa naj bo približno pol centimetra.
9
Pekač premažemo z maslom in nanj prenesemo razvaljano testo. S prsti potapkamo, da se dobro oprime pekača.
10
Ker nisem imela vseh pripomočkov za slepo peko (peki papir in riž/fižol), sem testo nekajkrat prebodla z vilico in ga za približno 10 minut dala v pečico na 180 °C.Če pa imamo pripomočke za slepo peko, se priprave lahko lotimo tudi drugače: iz peki papirja izrežemo isto velik krog, kot je velik pekač, ga položimo na testo in obtežimo z rižem ali fižolom.
11
Medtem, ko se testo peče, razvaljamo še preostalo 1/3 testa. Lahko ga narežemo v trakce ali pa v enako velik krog, kot je pekač, in iz njega z modelčki izrežemo oblike (npr. srčke za valentinovo, krogce, zvezdice …).
12
Testo vzamemo iz pečice in ga enakomerno obložimo z nadevom.
13
Čezenj križno položimo trakce testa, nato pa rob s prsti stisnemo skupaj.
14
Pito položimo v pečico in pečemo še nekaj časa (30 – 40 minut).
15
Pred serviranjem potresemo še s sladkorjem ali sladkorjem v prahu.