Jabolčna pita ? - sladica, ki bo zagotovo predramila in razveselila vaše brbončice. :)
Nasvet: naribana jabolka lahko shranite tudi v skrinji (v vrečki za zmrzovanje ali pa plastični posodici). Tako imate sestavine za nadev vedno pri roki – potrebno jih je le odtajati.
Pa dober tek!
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Jabolčna pita
Čas priprave:
45 min
Težavnost:
Št. sestavin:
12
Sestavine:
350 g moke
polovica pecilnega praška
1 vanilin sladkor
90 g sladkorja v prahu
160 g masla
2 rumenjaka
4 jedilne žlice kisle smetane
pol čajne žličke limonine lupinice
približno 1 kg jabolk
3 jedilne žlice sladkorja
2 jedilni žlici ruma
1 zvrhana čajna žlička cejlonskega cimeta v prahu
Navodila za uporabo:
1. Korak
Najprej se lotimo priprave testa. V veliko posodi združimo vse sestavine: skozi sito presejemo moko in sladkor v prahu, da ni grudic, dodamo še hladno maslo, ki ga prej narežemo na kocke, nato pa še vanilin sladkor, polovico čajne žličke limonine lupinice, polovico pecilnega praška, 2 rumenjaka in 4 jedilne žlice kisle smetane.
2. Korak
Na hitro zgnetemo čvrsto testo in ga oblikujemo v kepo.
3. Korak
Testo zavijemo v plastično folijo (lahko ga položimo tudi v plastično vrečko za vlaganje) in približno eno uro postavimo v hladilnik.
4. Korak
Vmes pripravimo nadev
Jabolka olupimo, odstranimo peške in naribamo.
5. Korak
Dodamo sladkor, rum in cimet ter dobro premešamo.
6. Korak
Pomokamo delovno površino.
7. Korak
Ohlajeno testo razdelimo na dva dela: 2/3 in 1/3.
8. Korak
Večji del testa razvaljamo v krog, ki je približno istega oziroma malo večjega premera (da lahko obložimo tudi robove), kot pekač. Debelina testa naj bo približno pol centimetra.
9. Korak
Pekač premažemo z maslom in nanj prenesemo razvaljano testo. S prsti potapkamo, da se dobro oprime pekača.
10. Korak
Ker nisem imela vseh pripomočkov za slepo peko (peki papir in riž/fižol), sem testo nekajkrat prebodla z vilico in ga za približno 10 minut dala v pečico na 180 °C.
Če pa imamo pripomočke za slepo peko, se priprave lahko lotimo tudi drugače: iz peki papirja izrežemo isto velik krog, kot je velik pekač, ga položimo na testo in obtežimo z rižem ali fižolom.
11. Korak
Medtem, ko se testo peče, razvaljamo še preostalo 1/3 testa. Lahko ga narežemo v trakce ali pa v enako velik krog, kot je pekač, in iz njega z modelčki izrežemo oblike (npr. srčke za valentinovo, krogce, zvezdice …).
12. Korak
Testo vzamemo iz pečice in ga enakomerno obložimo z nadevom.
13. Korak
Čezenj križno položimo trakce testa, nato pa rob s prsti stisnemo skupaj.
14. Korak
Pito položimo v pečico in pečemo še nekaj časa (30 – 40 minut).
15. Korak
Pred serviranjem potresemo še s sladkorjem ali sladkorjem v prahu.
Najprej se lotimo priprave testa. V veliko posodi združimo vse sestavine: skozi sito presejemo moko in sladkor v prahu, da ni grudic, dodamo še hladno maslo, ki ga prej narežemo na kocke, nato pa še vanilin sladkor, polovico čajne žličke limonine lupinice, polovico pecilnega praška, 2 rumenjaka in 4 jedilne žlice kisle smetane.
Na hitro zgnetemo čvrsto testo in ga oblikujemo v kepo.
Testo zavijemo v plastično folijo (lahko ga položimo tudi v plastično vrečko za vlaganje) in približno eno uro postavimo v hladilnik.
Vmes pripravimo nadev
Jabolka olupimo, odstranimo peške in naribamo.
Dodamo sladkor, rum in cimet ter dobro premešamo.
Pomokamo delovno površino.
Ohlajeno testo razdelimo na dva dela: 2/3 in 1/3.
Večji del testa razvaljamo v krog, ki je približno istega oziroma malo večjega premera (da lahko obložimo tudi robove), kot pekač. Debelina testa naj bo približno pol centimetra.
Pekač premažemo z maslom in nanj prenesemo razvaljano testo. S prsti potapkamo, da se dobro oprime pekača.
Ker nisem imela vseh pripomočkov za slepo peko (peki papir in riž/fižol), sem testo nekajkrat prebodla z vilico in ga za približno 10 minut dala v pečico na 180 °C.
Če pa imamo pripomočke za slepo peko, se priprave lahko lotimo tudi drugače: iz peki papirja izrežemo isto velik krog, kot je velik pekač, ga položimo na testo in obtežimo z rižem ali fižolom.
Medtem, ko se testo peče, razvaljamo še preostalo 1/3 testa. Lahko ga narežemo v trakce ali pa v enako velik krog, kot je pekač, in iz njega z modelčki izrežemo oblike (npr. srčke za valentinovo, krogce, zvezdice …).
Testo vzamemo iz pečice in ga enakomerno obložimo z nadevom.
Čezenj križno položimo trakce testa, nato pa rob s prsti stisnemo skupaj.
Pito položimo v pečico in pečemo še nekaj časa (30 – 40 minut).
Pred serviranjem potresemo še s sladkorjem ali sladkorjem v prahu.